You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Živjeti od ljubavi Kreše Golika

Godišnjica kinopremijere filma Živjeti od ljubavi Kreše Golika

Iako u osnovi melodramskog žanra, u filmu “Živjeti od ljubavi” Kreše Golika, koji se u jugoslavenskim kinima pojavio na današnji dan, 8. siječnja 1973. godine, krije se društvena kritika zbog nefunkcioniranja šire zajednice. Svojom realističnošću film jasno ocrtava socijalni ambijent, ali i individualne psihe likova.

Golik je napisao i scenarij, a glavne uloge tumače Vlasta Knezović, Rade Šerbedžija, Boris Dvornik, Franjo Majetić i Alenka Rančić.

Studenti, bračni par Davor i Minja, suočavaju se s prvim problemima kada Davor ostane bez novčane potpore za nastavak studija. Kako bi mu pomogla da završi studij, Minja prekine svoj i zaposli se kao nastavnica u osnovnoj školi u selu Crna Lokva. Tamo stanuje kod Ane, koja živi sama s djecom, a muž joj, gastarbajter, već tri godine radi u Njemačkoj. Minji je ugodno pod novim krovom, ali u školi suočava se sa spletkama kolega pa mora pristati i na kompromise da bi sačuvala radno mjesto. Istodobno, Davor zapušta studij, nezadovoljan je što ga žena izdržava, a započinje i vezu s nekadašnjom poznanicom Vandom, situiranom gradskom gospođom…

Krešo Golik autor je iznimnih filmskih ostvarenja poput “Tko pjeva, zlo ne misli”, “Djevojka i hrast”, “Vila Orhideja” te antologijske TV serije “Gruntovčani”. “Živjeti od ljubavi” nagrađen je 1973. godine na festivalu u Puli Velikom brončanom arenom, Vlasta Knezović dobila je diplomu za uspješan debi, Alenka Rančić za epizodnu ulogu, a film je dobio nagradu Ilustrovane Politike za režiju.

Na filmskom festivalu u Nišu Alenka Rančić dobila je nagradu za žensku epizodnu ulogu, a Vlasta Knezović povelju te nagradu publike namijenjenu najpopularnijem glumcu.

Goran Čelig