You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Rocky redatelja Johna G. Avildsena

Godišnjica kinopremijere filma Rocky redatelja Johna G. Avildsena

“Rocky” je američka sportska drama snimljena 1976. godine u režiji Johna G. Avildsena sa Sylvesterom Stalloneom u glavnoj ulozi, ali i autorom priče i scenarija. To je film o boksačkom šampionu Rockyju, čija karijera počinje na dnu i sustiže tzv. američki san…

Rocky Balboa neobrazovani je i bezazleni utjerivač dugova koji radi za lokalnog mafijaša u Philadelphiji. On je i ne pretjerano talentirani lokalni boksač kojemu se u jednom trenutku pruži prilika da boksa protiv svjetskog prvaka u teškoj kategoriji Apolla Creeda…

Osim tada vrlo slabo poznatog Sylvestera Stallonea, svoje su uloge ostvarili Talia Shire u ulozi Rockyjeve djevojke Adrian, Burt Young kao prgavi Adrianin brat Paulie, odlični Carl Weathers kao Apollo Creed te fenomenalni Burgess Meredith u ulozi ostarjelog Rockyjeva trenera Mickeyja Goldmilla. Film je imao budžet od oko milijun dolara i snimljen je za samo 28 dana, a doživio je velik uspjeh – zaradio je više od 225 milijuna dolara i osvojio čak tri Oscara, uključujući onaj za najbolji film.

Nakon uspjeha prvog filma “Rocky” snimljeno još pet nastavaka te dva filma koja nose naslov “Creed”, a čiji se likovi iz franšize kontinuirano premeću.

“Rocky” je prvi put prikazan u kinima na današnji dan, 21. studenog 1976. godine. Zanimljivo je da se na taj dan osam godina poslije otvorio i četvrti nastavak, u kojem se Rocky sukobio s iznimno opasnim sovjetskim boksačem Ivanom Dragom. I to nije sve – Ivan Drago (Dolph Lundgren) pojavljuje se još jednom u tom serijalu, kao trener sinu Viktoru, koji će se suprotstaviti Rockyjevu štićeniku Adonisu Creedu, Apollovu sinu čijeg je oca stariji Drago ubio u ringu. I “Creed II” također se otvorio istog dana 2018. godine.

Goran Čelig