You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Pejzaži u magli redatelja Jovana Jovanovića

Godišnjica kinopremijere filma Pejzaži u magli redatelja Jovana Jovanovića

Na današnji dan, 10. siječnja 1984. godine u jugoslavenskim se kinima počela prikazivati socijalna drama “Pejzaži u magli”, koja je izazvala dosta pozornosti zato što se bavila problemima vezanima uz narkomaniju među mladima.

Film “Pejzaži u magli” prema vlastitom scenariju režirao je Jovan Jovanović (Mlad i zdrav kao ruža, 1971.), što mu je ujedno bio posljednji dugometražni uradak. U glavnim su se ulogama pojavili Anamarija Petričević, Ljubomir Todorović, Tihomir Arsić, Milena Župančić, Rade Šerbedžija, Bata Živojinović, Ratko Tankosić, Staša Teofilović, Jasmina Terzić, Zoran Vujović, Dušan Vojnović, Tanja Jovanović, Karlo Bulić, Nada Vojinović i Miroslava Vajdić.

Nakon sukoba s roditeljima i incidenta u školi tinejdžerica prekida ljubavnu vezu s dečkom i počinje živjeti s narkomanom i dilerom droge. S njim i ostalim narkomanima doživljava niz dramatičnih situacija, čak dospije i u zatvor. Pokušava se osloboditi droge, ali ne uspijeva… Nakon zatvora odbija se vratiti roditeljima i s prijateljicom, bivšom narkomankom, dogovori se da odu iz Beograda. Nažalost, umjesto da otputuje, njezino mrtvo tijelo pronalaze deratizatori u jednom podrumu…

Goran Čelig