You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Lov na jelene Fadila Hadžića

Godišnjica kinopremijere filma Lov na jelene Fadila Hadžića

Na današnji dan, 10. siječnja 1972. godine u kinima bivše države počeo se prikazivati film “Lov na jelene”, snimljen u režiji Fadila Hadžića. Po žanru riječ je o kombinaciji drame i trilera, a glavni je protagonist Ivan Šušnjar, nekadašnji činovnik NDH, kojeg tumači Aleksandar Sandi Krošl. Vraća se u rodno mjesto nakon četvrt stoljeća provedenih u emigraciji, a ubrzo postane optužen za sudjelovanje u ustaškom pokretu. Ustvari pravi motivi optužbe leže u činjenici da su pojedini lokalni bivši partizani stekli pravo bogatstvo baš na račun Šušnjarove imovine.

“Lov na jelene” snimao se u vrijeme Hrvatskog proljeća u tadašnjoj SR Hrvatskoj te je, kao nijedan film dotad, na prilično kritičan način prikazao jugoslavenski komunistički režim i njegovu službenu politiku, uključujući i odnos prema političkoj emigraciji.

Premijera je održana nedugo nakon sloma Hrvatskog proljeća, a iako nije bio službeno zabranjen, i danas se smatra jednim od najsubverzivnijih, ali i najopskurnijih ostvarenja svog doba.

Uloge su tumačili Boris Dvornik, Silvana Armenulić, Ivo Serdar, spomenuti Aleksander Krošl, Miha Baloh, Franjo Majetić, Mate Ergović, Fabijan Šovagović, Sanda Langerholz, Zvonko Lepetić, Adem Čejvan, Relja Bašić, Ilija Ivezić, Tonko Lonza i mnogi drugi.

Goran Čelig