You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Oni žive redatelja Johna Carpentera

Godišnjica kinopremijere filma Oni žive redatelja Johna Carpentera

“Oni žive” (They Live), koji se u kinima pojavio na današnji dan, 23. studenog 1988. godine, bio je film koji je dao naslutiti drugu fazu karijere slavnog filmaša Johna Carpentera, nažalost slabiju. Njegovi filmovi od tada se počinju oslanjati na specijalne efekte, kojima Carpenterovi rani radovi nikada nisu obilovali, osim “Tamne zvijezde” (Dark Star), u kojoj se s njima doslovce sprdao i izrugivao.

Vizualizacija (prilično nespretna) preuzima prednost i Carpenter počinje snimati niz filmova kakvi su remake “Sela prokletih”, “Bijeg iz Los Angelesa”, “Vampiri”, “Duhovi Marsa” itd., uz povremene natruhe prisjećanja na svoje rane majstorije preko tek solidnih naslova kakvi su “U raljama ludila” ili njegov posljednji redateljski uradak “Odjel straha” iz 2010. godine. Sretna je okolnost da je Carpenter kada je trivijalan istodobno i zabavan, pa takvim možemo nazvati i ovaj naslov “Oni žive”.

“They Live” žanrovski pripada znastvenofantastičnom hororu u kojem je naglašen strah od gospodarskoga kolapsa unutar američke kulture pohlepe i konzumerizma. U središtu priče nalazi se usamljeni lutalica Nada (Roddy Piper), koji otkriva da su pripadnici bogate vladajuće elite ustvari izvanzemaljci koji iskorištavaju TV signal kako bi upravljali ljudima, prikrili pravi izgled i odašiljali sublimirane poruke putem masovnih medija…

Goran Čelig