You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Noć vještica čuvenoga Johna Carpentera

Godišnjica kinopremijere filma Noć vještica čuvenoga Johna Carpentera

Na današnji se dan, 25. listopada 1978. godine u američkim kinima počeo prikazivati niskobudžetni horor “Noć vještica” (Halloween) Johna Carpentera, koji se ubrzo prometnuo u neočekivani hit. Taj film dugo je nosio i naslov najkomercijalnijega kada se uzme u obzir uloženo i zarađeno.

Tijekom noći s 31. listopada na 1. studenoga 1963. godine u američkom provincijskom gradiću Haddonfieldu šestogodišnji dječak Michael Myers nožem ubije svoju sestru, tinejdžericu Judith. Nakon te tragedije Michael završi u psihijatrijskoj bolnici, gdje će se o njemu ponajviše skrbiti psihijatar dr. Loomis. Desetljeće i pol nakon toga, u isto vrijeme uoči Noći vještica, Michael pobjegne iz psihijatrijske bolnice i vrati se u Haddonfield. Kad smjesta krene u ubilački pohod, njegove mete postat će tinejdžerice Annie i Lynda te osobito senzibilna Laurie Strode, a njegovim će tragom krenuti dr. Loomis…

Antologijski niskoproračunski horor-triler najuspjelije je i najutjecajnije ostvarenje majstora žanra horora Johna Carpentera, u kojemu je autor na promišljen, inovativan, inteligentan i elaboriranjem određenih motiva prilično provokativan način nadišao financijska i dotadašnja žanrovska ograničenja. Redatelj je motive ponajviše posudio iz Hitchcockova “Psycha”, od uporabe subjektivnih i polusubjektivnih kadrova antagonista i njegova vrebanja žrtava preko značenjskog kontekstualiziranja sekvencija ubojstava kao supstituta za seksualne odnose te s tim povezanom moralističkom notom u vidu smrti kao kazne za nemoral do kontrastiranja arhetipske tinejdžerske nevinosti i iracionalnog sadističkog zla oličenih u mladoj protagonistici i poslije kultnom antagonistu. Rezultat je maestralno režirano djelo preciznog ritma, nabijeno sjajno gradiranim suspensom kojem pridonosi i također antologijski glazbeni motiv iz soundtracka koji je skladao sâm Carpenter.

Film je proslavio glumicu Jamie Lee Curtis te pokrenuo niz redom manje ili više inferiornih nastavaka.

Goran Čelig