You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Lepota poroka redatelja Živka Nikolića

Godišnjica kinopremijere filma Lepota poroka redatelja Živka Nikolića

Na današnji dan, 6. siječnja 1986. godine u kinima bivše Jugoslavije počela se prikazivati “Lepota poroka” redatelja i scenarista Živka Nikolića, izvrsna drama koja se bavi sudarom civilizacija i običaja, one crnogorske arhaične, koja živi negdje na kamenjaru, i one primorske, koja je zbog vala turizma zauzela suprotne stavove. Nikolić je žestok i duhovit u prikazu ruralne zaostalosti, koja mu daje dovoljno potke da izgradi jednu od najgledanijih crnih komedija na ovim prostorima.

Negdje u crnogorskim brdima još vlada zakon časti i krvi, koji među ostalim nalaže da ako žena prevari muža, on je treba ubiti maljem. Mladi bračni par Jaglika i Luka, vidjevši da njihov kum Žorž odlično zarađuje dolje u primorju, odluči okušati sreću. Žorž radi u naturističkom odmaralištu, u kojem zaposli Jagliku kao sobaricu, a Luki pronađe posao u solani. U početku Jaglika je zgranuta golotinjom, ali ubrzo joj postane zanimljivo proučavati mladi bračni par kojem je sobarica. Vidjevši da ih rado promatra, a zaintrigirani Jaglikinom sramežljivošću, mladi par Engleza pokušava joj prići. Jaglikin pogled na odnos muškarca i žene mijenja se otkrivanjem novog svijeta – kao i Lukin, ali u suprotnom smjeru…

Izvrsna glumačka ekipa u kojoj posebno briljiraju Mira Furlan u ulozi Jaglike, za koju je osvojila Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu, te Petar Božović u ulozi kuma okuplja i manje poznata imena pa tako u ulozi mladog engleskog para gledamo Ines Kotman, lijepu manekenku koja je tom jedinom filmskom ulogom postala ikona osamdesetih, i francuskoga glumca Alaina Nouryja (Histoire d’O, Sezona mira u Parizu). U ostalim ulogama imamo priliku vidjeti Evu Ras (Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a), koja u tom filmu u ulozi Žorževe supruge jedina ima dramatičnu ulogu, ali i nasmijati se uvijek izvrsnoj komičarki Miri Banjac.

Goran Čelig