You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Balada o Busteru Scruggsu braće Coen

Godišnjica kinopremijere filma Balada o Busteru Scruggsu braće Coen

“Balada o Busteru Scruggsu” (The Ballad of Buster Scruggs), u europskim kinima prikazana na današnji dan, 31. prosinca 2018. godine nakon premijere u Veneciji 31. kolovoza te puštanja na Netflixu 16. studenoga, šestodijelni je antologijski vestern, niz priča o američkom Divljem zapadu ispričanih jedinstvenim i neusporedivim stilom Joela i Ethana Coena.

Braća su se i prije okušala u tom popularnom žanru snimajući remake filma “Čovjek zvan Hrabrost” (True Grit), jedinog filma koji je slavnom Johnu Wayneu priskrbio Oscara (riječ je dakako o originalnom filmu iz 1969. godine napravljenom po romanu Charlesa Portisa u režiji Henryja Hathawaya).

“Balada o Busteru Scruggsu” ustvari je crna vestern-komedija koja donosi sjajnu priču o tankoj liniji između života i smrti. “Balada” je prvi film braće Coen koji je u potpunosti snimljen digitalno. Prikazuje šest različitih sličica koje se sve vrte oko Bustera Scruggsa, a Joel i Ethan Coen kao naratori pobliže nam objašnjavaju svaku epizodu.

U filmu nastupa impresivna glumačka ekipa (kao i uvijek) u sastavu Tim Blake Nelson, Liam Neeson, Tom Waits, James Franco, Zoe Kazan, David Krumholtz, Clany Brown, Brendan Gleeson i mnogi drugi.

Goran Čelig