You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Léon profesionalac Luca Bessona

Godišnjica kinopremijere filma Léon profesionalac Luca Bessona

Na današnji dan, 14. rujna 1994. godine u francusku i meksičku kinodistribuciju krenuo je kultni “Léon profesionalac” (Léon | Léon: The Professional), peti redateljski uradak legendarnog Luca Bessona.

Natalie Portman imala je samo 12 godina i uloga Mathilde donijela joj je prvu filmsku rolu, koja je stvorila i temelj karijere koju danas ima. Doista je fascinantan talent pokazala u toj ulozi, koja je zahtijevala svaku moguću emociju imajući zadatak što zornije približiti nam situaciju djevojčice kojoj pokvareni policajac ubije obitelj, a ona ostaje živa samo zahvaljujući susjedu Léonu sakrivši se u njegov stan.

Mathilda (Natalie Portman), dvanaestogodišnja Njujorčanka, živi tužan život s obitelji. Njezin otac čuva drogu za korumpirana policajca Normana Stansfielda (Gary Oldman) i jedina je svijetla točka u životu nesretne djevojčice njezin mlađi brat. Jednoga dana Stansfield i njegov tim osvete se njezinu ocu zbog nesuglasica i pobiju cijelu obitelj. Preživjela je samo Mathilda, koja je bila u kupnji. Djevojčica nalazi utočište u stanu susjeda Léona (Jean Reno). Kada sazna čime se bavi njezin neobični susjed, zamoli ga da osveti njezina brata. Léon, koji nema iskustva s očinstvom i prijateljskim vezama, čini sve kako bi Mathilda izbjegla nevolje, ali neuspješno. Ubojica ubrzo otkriva da može živjeti, voljeti i osjećati, a beskrupulozni policajac čini sve kako bi uklonio svjedokinju ubojstva. Léon i policajac moraju se susresti…

Film je bio američki debi kultnog francuskog redatelja Luca Bessona i po mišljenju mnogih kritičara tada njegovo najbolje djelo. “Léon profesionalac” nominiran je u nekoliko kategorija za francusku filmsku nagradu César 1995. godine, a nesvakidašnji dvojac juniorke i seniora ostavio nam je evergrin koji je i poslije skoro 30 godina uživanje pogledati.

Goran Čelig