You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Komandos Marka L. Lestera

Godišnjica kinopremijere filma Komandos Marka L. Lestera

Na današnji dan, 4. listopada 1985. godine u pohod na sjevernoamerička kina krenuo je akcijski triler “Komandos” (Commando). Smatrate li se ljubiteljem akcijskih filmova osamdesetih, onda je “Komandos” film koji će vam razgaliti srca.

Nema više takvih kao što je pukovnik John Matrix. Inteligentan, miran pod pritiskom, impozantnih fizičkih mjera, ekspert u borilačkim vještinama i upotrebi vatrenog i hladnog oružja, Matrix je od svojih natprosječnih talenata napravio karijeru. On je komandos bez premca, umirovljeni specijalac čije nekadašnje, također umirovljene kolege netko ubija. Uskoro zločinci osvanu i na Matrixovu imanju i otmu mu kćerkicu Jenny. Matrix tad shvati da iza svega stoji svrgnuti latinskoamerički diktator Arius, za kojeg radi bivši Matrixov čovjek, Bennett. Njihov je plan prisiliti Matrixa da ubije demokratski izabranog latinskoameričkog predsjednika kako bi Arius ponovno preuzeo vlast. Matrix međutim kreće osloboditi Jenny, a u tome mu pomaže stjuardesa Cindy, koju je upoznao igrom slučaja…

“Commando” je najveći uspjeh u opusu redatelja Marka L. Lestera, autora kultnog filma “Class of 1984”, adaptacije romana Stephena Kinga “Potpaljivačica”, i klasika “Obračun u Malom Tokiju” (u kojem glume Dolph Lundgren i Brandon Lee). Za razliku od većine Lesterovih filmova, niskobudžetnih uradaka, “Commando” je bio bogata produkcija zamišljena kao katalizator koji će od Arnolda Schwarzeneggera napraviti zvijezdu suvremenih akcijskih filmova nakon što se taj austrijski bilder i višestruki Mister Universe afirmirao u pseudopovijesnim ostvarenjima podžanra mača i magije (Conan 1 i 2, Crvena Sonja) te u akcijskom znanstvenofantastičnom filmu “Terminator”. Cilj je postignut jer je film bio vrlo gledan i ostvario je izvrsnu zaradu, a Schwarzenegger je postao najveća akcijska zvijezda svog vremena, koja je uvijek imala dobar smisao za humor, pa i samoironiju.

Uz Schwarzeneggera istaknimo u glumačkoj ekipi ljupku Rae Dawn Chong (Rat za vatru, New York – grad straha) i tada sasvim mladu Alyssu Milano u ulozi kćerkice, koja je poslije ostvarila zapaženu karijeru, ponajprije televizijsku.

Goran Čelig