You are currently viewing Godišnjica premijere filma Put u svemir Philipa Kaufmana

Godišnjica premijere filma Put u svemir Philipa Kaufmana

Na današnji dan, 21. listopada 1983. godine na sjevernoameričkom kontinentu započinje premijerno prikazivanje (doduše, ograničeno) čuvenog epa “Put u svemir” (The Right Stuff) Philipa Kaufmana. Thomas Wolfe u knjizi “The Right Stuff” prikazao je povijest američkog svemirskog programa. Prema toj knjizi snimljen je i ovaj film. Poseban je kuriozitet da su među prvom sedmoricom američkih astronauta bili Alan Shepard i John Glenn, a u filmu glume Sam Shepard i Scott Glenn. “Put u svemir” ujedno je i pustolovina i društveni komentar i satira i film prepun specijalnih efekata te kao takav može imati širok krug obožavatelja.

Godine 1947. u američkom zrakoplovnom središtu pokusni pilot Chuck Yeager (S. Shepard) zrakoplovom uspijeva probiti zvučni zid. S njim se natječu i drugi odvažni i ambiciozni letači, odlučni biti najbolji. Deset godina potom, međutim, iz sovjetskog svemirskog središta s uspjehom se lansira satelit Sputnjik. To izaziva paniku među Amerikancima, koji žele osposobiti vlastiti svemirski program i ponovno postati prvi i najbolji. Tada započinje mukotrpno novačenje najboljih pilota, sastavljeno od niza psihofizičkih testova. Iako je najbolji, Yeager nije izabran jer nema fakultetsko obrazovanje. Kao prvi astronauti na povijesnom projektu Mercury odabrani su John Glenn (E. Harris), Gordon Cooper (D. Quaid), Gus Grissom (F. Ward), Scott Carpenter (C. Frank) i Alan Shepard (S. Glenn)…

Impresivan je to rad redatelja i scenarista Philipa Kaufmana, čiju su karijeru obilježile filmske adaptacije književnih djela Milana Kundere i Anaïs Nin, točnije remek-djelo “Nepodnošljiva lakoća postojanja” (1988.) te “Henry & June” (1990.). No Kaufman je u suradnji s Georgeom Lucasom napisao i priču za “Otimače izgubljenog kovčega” iz serijala filmskoga pustolova Indiane Jonesa (1981.), a samo dvije godine poslije prihvatio se “Puta u svemir”, filma nominirana za osam Oscara, od kojih je dobio četiri: za najbolji zvuk, glazbu, montažu i specijalne zvučne efekte. Mimoišli su ga oni za najbolji film, najboljega sporednoga glumca (Sam Shepard), umjetničko vodstvo i fotografiju (glasoviti Caleb Deschanel). Uz brojne druge nagrade, film je bio nominiran u kategoriji najboljega filma i za Zlatni globus.

Goran Čelig