You are currently viewing Godišnjica premijere kultnoga filma Paklena naranča Stanleyja Kubricka

Godišnjica premijere kultnoga filma Paklena naranča Stanleyja Kubricka

Na današnji je dan, 19. prosinca 1971. godine u američkim gradovima New Yorku, Los Angelesu i San Franciscu te kanadskom Torontu održana premijera kultnog filma Stanleyja Kubricka “Paklena naranča” (A Clockwork Orange).

Velika Britanija u bliskoj budućnosti. Narcisoidni Alex DeLarge, ljubitelj klasične glazbe, osobito Beethovena, predvodi bandu mladih delinkvenata čiji se članovi međusobno nazivaju, po slavenski, drugovima. Uz Alexa, to su Georgie, Dim i Pete. Jedne noći odluče se na “ultranasilni provod” koji uključuje tučnjavu sa suparničkog bandom, a kulminira upadom u dom i teškim premlaćivanjem pisca Franka Alexandera te brutalnim silovanjem njegove supruge koje počini osobno Alex pjevajući popularni šlager Singing in the Rain iz slavnog istoimenog hollywoodskog filma. Alexovi drugovi traže da budu ravnopravni s njim te da se posvete većim zločinima od sitnih pljački, na što vođa družine reagira tako da ih žestoko napadne kako bi zadržao autoritet. Prilikom sljedećeg silovanja, ovaj put začinjenog okrutnim premlaćivanjem žrtve skulpturom ogromnog falusa, stiže policija, a u pokušaju bijega Alexa njegovi drugovi onemoguće i tako on biva zatočen. Budući da je silovana žena preminula, Alex je osuđen na 14 godina zatvora. Nakon dvije godine izdržavanja kazne vlasti mu ponude da se podvrgne eksperimentalnoj metodi koja izaziva gađenje prema nasilju i koja bi poslije dva tjedna tretmana nasilnike trebala rehabilitirati i učiniti ih spremnima za život na slobodi…

“Paklena naranča”, u vrijeme kad je snimljena smatrana najnasilnim filmom svih vremena (uz “Divlju hordu” i “Pse od slame” Sama Peckinpaha), adaptacija je istoimenoga romana Anthonyja Burgessa iz 1962. godine. Kad je riječ o opusu Stanleyja Kubricka, posrijedi je prilagodba koja najvjernije slijedi predložak. Film je izazvao burne reakcije te zaradio tri nominacije za Zlatni globus (najbolji film, režija i glavni glumac Malcolm McDowell) i četiri nominacije za Oscar (najbolji film, režija, scenarij, montaža).

Uloge tumače Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Warren Clarke, John Clive, Adrienne Corri, Carl Duering i drugi.

Goran Čelig