You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Dom za vešanje Emira Kusturice

Godišnjica kinopremijere filma Dom za vešanje Emira Kusturice

“Dom za vešanje”, u međunarodnoj distribuciji poznat pod engleskim naslovom “Time of the Gypsies”, jugoslavensko-britansko-talijanska produkcija snimljena 1988. godine u režiji Emira Kusturice, pojavio se u kinima na današnji dan, 21. prosinca 1988. godine.

“Dom za vešanje” smatra se jednim od najuspješnijih ostvarenja poznatog autora i redatelja. Riječ je o drami s elementima fantastike budući da glavni lik, mladi Rom Perhan, kojeg je sjajno odglumio pokojni Davor Dujmović, ima telekinetičke sposobnosti.

Krajem osamdesetih godina Perhan (Davor Dujmović) živi sa svojom obitelji u trošnom romskom naselju u predgrađu Skopja. Siromaški život nije ga mazio i stalno ga prate brojne nevolje. Osim brige za teško bolesnu sestru Daniru (Elvira Sali), muči ga i nesretna ljubav. Voli svoju vršnjakinju Azru (Sinolička Trpkova), ali njezina se majka protivi njihovu vjenčanju. Razočaranog, lako ga zavedu kriminalci i poslovi lake zarade. S ciganskim barunom Ahmedom (Bora Todorović) odlazi u Italiju, gdje ubrzo shvaća da je prevaren. Nauči lekciju i zavjetuje se na osvetu, što će uništiti i njega i sve koje voli. U međuvremenu se u Skopju sprema Azrina svadba…

Snimljen tri godine nakon velikog Kusturučina međunarodnog uspjeha filmom “Otac na službenom putu” te uz pomoć uglednog britanskog producenta Harryja Saltzmana, “Dom za vešanje” izazvao je veliku pažnju i očekivanja jugoslavenske javnosti, a koje je velikim dijelom i potvrdio na filmskom festvalu u Cannesu, gdje je Kusturica dobio nagradu za najbolju režiju. Popularnosti je dosta pomogao i istoimeni soundtrack, koji je po motivima romske glazbe skladao Goran Bregović, uključujući legendarnu pjesmu “Ederlezi”, koja je postala veliki hit i često bila obrađivana.

Svakako treba izdvojiti i nastup odlične Ljubice Adžović u ulozi Perhanove bake, Zabita Memedova, pijanca i harmonikaša (koji izgovara onu legendarnu “Aaii! Fatamorgana!”) i Husnija Hasimovića u ulozi Pehanova strica (ili ujaka) Merdžana, nepopravljivog alkoholičara i kockara. Deset godina poslije Kusturica snima tzv. veselu verziju “Doma za vešanje”, film “Crna mačka, beli mačor” u kojem će Ljubica Adžović i Zabit Mehmedov ponovno imati vrlo zapažene uloge.

Goran Čelig