You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Šta bi dao da si na mom mjestu grupe Bijelo dugme

Godišnjica objavljivanja albuma Šta bi dao da si na mom mjestu grupe Bijelo dugme

“Šta bi dao da si na mom mjestu” drugi je po redu studijski album rock-grupe Bijelo dugme, objavljen na današnji dan, 17. prosinca 1975. godine u izdanju ondašnje diskografske kuće Jugoton. Pjesme za album napisane su i pripremljene u Boriku, malom mjestu kraj Rogatice u istočnoj Bosni, a snimljene su u Londonu tijekom studenog te godine. Album se nalazi na 17. mjestu 100 najvećih jugoslavenskih rock i pop-albuma prema anketama rađenima za knjigu iz 1998. godine “YU 100: najbolji albumi jugoslavenske rok i pop-muzike”.

Nakon ogromnog komercijalnog i kritičkog uspjeha debitantskog albuma “Kad bi’ bio bijelo dugme” i uspješne turneje koja je poslije toga uslijedila glazbenici iz grupe Bijelo dugme u jesen 1975. krenuli su u skladanje novog albuma. Producirao ga je Neil Harrison, koji je prethodno surađivao s britanskim rock-grupama poput Cockney Rebel ili Gonzalez. Bas-gitaru odsvirao je pjevač Željko Bebek, jer je bas-gitarist Zoran Redžić ozlijedio srednji prst neposredno prije početka snimanja albuma. Ipak, Redžić je u konačnici potpisan na albumu jer su njegove sugestije bile presudne u tome kako će Bebek svirati taj instrument. U to vrijeme u istim studijima britanska rock-grupa Roxy Music radila je na svom albumu “Sirens”. Članovi Roxyja često su obilazili Dugme na snimanju izrazivši zadovoljstvo onim što su imali priliku tada čuti.

Bijelo dugme snimilo je i jednu pjesmu na engleskom jeziku pod nazivom “Playing the Part”, koja se naposljetku ipak nije pojavila na albumu, već samo na promotivnom singlu distribuiranom novinarima. Tekst za tu pjesmu napisali su Dave Townsend i izvršni direktor Jugotona Veljko Despot, koji je s grupom boravio u Londonu. Despot je tražeći nekoga da napiše tekst na engleskome zvao agenciju za umjetnike, koja je poslala Townsenda.

Glazbu i tekstove napisao je Goran Bregović (osim pjesme “Šta bi dao da si na mom mjestu”, čiji je tekstopisac Duško Trifunović). Bend je djelovao u sastavu: Željko Bebek (vokal), Goran Bregović (gitara), Vlado Pravdić (klavijature), Zoran Redžić (bas) i Ipe Ivandić (bubanj). Naslovnicu albuma dizajnirao je Dragan S. Stefanović, koji je dizajnirao omot i prethodnog albuma. Na fotografiji je bila tadašnja djevojka Zorana Redžića.

Popis pjesama: 1. Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac | 2. Hop-cup | 3. Došao sam da ti kažem da odlazim | 4. Ne gledaj me tako i ne ljubi me više | 5. Požurite, konji moji | 6. Bekrija si, cijelo selo viče, e pa jesam, šta se koga tiče | 7. Šta bi dao da si na mom mjestu.

Goran Čelig