You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Christine redatelja Johna Carpentera

Godišnjica kinopremijere filma Christine redatelja Johna Carpentera

Na današnji dan, 9. prosinca 1983. godine u Americi, Kanadi i Turskoj s prikazivanjem u kinima počeo je film “Christine”. Iako često najavljivan kao horor, “Christine” je zapravo vrlo osebujna tinejdžerska drama o odrastanju koja je plijenila pozornost napetom pričom, sjajnom glumom i poslovično minucioznom režijom slavnog Johna Carpentera. Svakako vrijedi istaknuti i sjajan soundtrack, u kojem će uživati svi glazbeni sladokusci i nostalgičari.

Detroit pedesetih godina prošloga stoljeća. Još tijekom proizvodnje jedan model automobila Plymouth donosi ljudima nesreću pa jednom radniku ozlijedi ruku, a drugi umre nakon što je na sjedalo bacio opušak cigarete. Dvadesetak godina poslije taj isti, gotovo uništeni automobil pokraj ceste primijeti tinejdžer Arnie Cunningham (Keith Gordon). Arnie je povučeni mladić kojeg od zlostavljanja školskih kolega spašava najbolji prijatelj Dennis (John Stockwell). Dennis odmah primijeti da je nešto čudno s automobilom koji se svidio Arnieju, ali Arnie kupuje Plymouth od brata pokojnog vlasnika, koji ga je nazvao “Christine”, unatoč njegovim sumnjama i protivljenju roditelja. Nakon kupnje postaje opsjednut automobilom i sve se manje druži s Dennisom. Jednoga dana, igrajući američki nogomet, Dennis primijeti kako je Arnie uspio osvojiti najljepšu curu na školi, Leigh (Alexandra Paul), te od iznenađenja zastane u igri i teško se ozlijedi. Dok se on oporavlja, Arnie pokušava izgubiti nevinost s Leigh u svom automobilu, ali djevojka ne pristaje na spolni odnos osjećajući strah od “Christine”…

Trilerski horor “Christine” kultnog američkog redatelja Johna Carpentera (Noć vještica, Napad na policijsku stanicu broj 13, Stvor) snimljen je prema glasovitom romanu najpoznatijeg suvremenog pisca strave Stephena Kinga. U doba premijere Carpenterov film naišao je na podvojene kritike, ali kao i većini ostalih Carpenterovih ostvarenja iz osamdesetih godina, reputacija mu je s vremenom opravdano porasla.

Goran Čelig