You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Čovjek sa zvijezda Johna Carpentera

Godišnjica kinopremijere filma Čovjek sa zvijezda Johna Carpentera

Na današnji dan, 14. prosinca 1984. godine u sjevernoamerička kina pušten je prilično neuobičajen film Johna Carpentera, “Čovjek sa zvijezda” (Starman), u kojem su glavne odigrali Jeff Bridges i Karen Allen.

Izvanzemaljska letjelica sruši se na Zemlju te, kako ga ne bi otkrili, putnik preuzme lik pokojnog supruga mlade žene, na čiju kuću prvo naiđe. Zatim mora umiriti njezine strahove i zamoliti je za pomoć kako bi ga odvezla do Arizone…

Jeff Bridges nominiran je za Oscara i Zlatni globus 1985. godine za glavnu ulogu u tome filmu, a osvojio je nagradu Saturn. Po filmu je 1986. snimljena i istoimena serija.

“Čovjek sa zvijezda” proveo je čak pet godina na čekanju prije negoli je Columbia napokon dopustila snimanje, i to nakon što je izvršni producent Michael Douglas inzistirao da se scenarij Brucea A. Evansa i Raynolda Gideona realizira. Zbog toga što su priče o izvanzemaljcu bile toliko slične, Columbia je odlučila napustiti produkciju Spielbergova filma “E.T.” jer su smatrali da je posrijedi film za djecu, a “Čovjek sa zvijezda” pak naslov je za odraslu, zrelu publiku. Ipak, “E.T.” je 1982. postao jedan od najkomercijalnijih filmova svih vremena te po zaradi u kinodvoranama uvelike nadmašio “Čovjeka sa zvijezda”.

Goran Čelig