You are currently viewing Godišnjica premijere kultnog filma Misery slavnog Roba Reinera

Godišnjica premijere kultnog filma Misery slavnog Roba Reinera

Na današnji dan, 30. studenog 1990. godine u Westwoodu premijerno je prikazan kultni film “Misery” u režiji slavnog Roba Reinera, snimljen prema djelu glasovitog pisca horora Stepehena Kinga.

Paul Sheldon (James Caan) plodan je i vrlo uspješan pisac popularnih romana o romantičnoj junakinji Misery, koji jednog snježnog zimskog dana doživi tešku automobilsku nesreću. Probudivši se u krevetu u nepoznatoj sobi, Paul se ne uspijeva sjetiti ni mećave u kojoj je njegov automobil sletio s ceste ni tko ga je spasio. Kad u sobu uđe punašna i temperamentna žena (Kathy Bates), Paul dozna da je riječ o njegovoj velikoj obožavateljici Annie Wilkes, prostodušnoj i pomalo naivnoj bolničarki koja izuzetno dobro poznaje likove i zaplete svih njegovih romana o Misery. Paul ne sluti da će se simpatična i brižna Annie pretvoriti u nasilnu psihopatkinju nakon što nezadovoljna pročita rukopis njegova najnovijeg i ujedno posljednjeg romana o Misery…

Godine 1991. ovjenčana Oscarom u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge, za koju je sjajna Kathy Bates nagrađena i Zlatnim globusom, izvrsna psihološka horor/triler drama “Misery” izuzetno je uspjela adaptacija istoimenog romana kralja horora Stephena Kinga. Priče Kingovih djela najčešće govore o ljudima iz niže i srednje društvene klase koji se teško i mukotrpno probijaju kroz život i društvo puno zla i razorne, mračne sile, naposljetku nerijetko suočeni doslovno sa smakom svijeta. To su osobe koje King smatra istinskim simbolima Amerike i koje se često sukobljavaju s čudovištima iz paralelnih svjetova, ali i s onima kreiranima u vlastitim poremećenim psihama.

Potonji je slučaj i s Kingovim romanom “Misery”, u koji je pisac umetnuo i poneki (ironični) autobiografski detalj, a koji je prema scenariju dvostrukog oskarovca Williama Goldmana (Butch Cassidy i Sundance Kid, Maratonac) ekranizirao Rob Reiner (Kad je Harry sreo Sally, Malo dobrih ljudi). Riječ je o drugoj Reinerovoj prilagodbi nekog Kingova djela, jer je upravo za režiju maestralne adaptacije piščeve novele “Ostani uz mene” 1987. nominiran za Zlatni globus.

Reinerov film “Misery” dojmljivo je, rafinirano, naglašeno atmosferično te s mnogo stila režirano ostvarenje sugestivnog, tjeskobnog i paranoidnog ozračja. U glavnoj ulozi nastupa James Caan (Rollerball, Brisač), za sporednu rolu u remek-djelu “Kum” Francisa Forda Coppole nominiran za Oscara, a neopisivo uvjerljiva interpretacija psihotične Annie Wilkes bila je ključna uloga u karijeri Kathy Bates.

Za uspjeh filma zaslužne su i dojmljiva fotografija producenta, snimatelja (Arizona Junior, Millerovo raskrižje) i redatelja Barryja Sonnefelda (Uhvatite maloga, Ljudi u crnom), kao i izvrsna glazba pet puta za Oscara nominiranog Marca Shaimana (Romansa u Seattleu, Lak za kosu).

Goran Čelig