You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Bit će krvi redatelja Paula Thomasa Andersona

Godišnjica kinopremijere filma Bit će krvi redatelja Paula Thomasa Andersona

Na današnji dan, 28. prosinca 2007. godine u američkim kinima počela se prikazivati drama “Bit će krvi” (There Will Be Blood), jedan od najvažnijih filmova te godine, koji je već na ograničenoj kinopremijeri u New Yorku i Los Angelesu dva dana prije toga osvojio kritiku, a poslije se našao na svim važnijim listama najboljih filmova. Unatoč svemu, “There Will Be Blood” za dlaku je izgubio Oscara za najbolji film (koji je osvojio genijalni “Nema zemlje za starce” braće Coen), ali fantastična gluma Daniela Day-Lewisa nije ostala nezapažena, zbog čega je i nagrađen Oscarom za najbolju glavnu mušku ulogu.

Daniel Plainview (D. Day-Lewis) mukotrpno i uporno traži naftu. Obilazi farmere i jeftino kupuje zemlju, čija vrijednost višestruko naraste nakon što postavi svoje bušotine, a pritom mu društvo pravi njegov mali sin H. W. (Dillon Freasier). Kada dobije informaciju o važnom nalazištu na posjedu obitelji Sunday, Daniel odlazi na pregovore o otkupu. Uspijeva se dokopati i te zemlje, ali zauzvrat mora osigurati veliku donaciju mladom Eliju Sundayu (Paul Dano), koji želi postati glavni propovjednik u tom kraju… Zahvaljujući plodnim bušotinama Daniel postaje iznimno moćna osoba, ali Eli mu je i dalje velika konkurencija. Kada se dogodi nesreća H. W.-u, Plainview se mora suočiti s činjenicom da mu njegova moć ne omogućuje kontrolu nad svakim detaljem. Podršku u borbi za nova naftna nalazišta pruža mu njegov polubrat Henry (Kevin J. O’Connor), koji se nenadano pojavio nakon dugog izbivanja…

U toj drami snimljenoj prema romanu “Oil!” književnika i novinara Uptona Sinclaira osim Daniela Day-Lewisa glavne su uloge tumačili Paul Dano, Kevin J. O’Connor, Ciarán Hinds i Dillon Freasier, a snimatelj je bio Robert Elswit.

Goran Čelig