You are currently viewing Znanstvenofantastični horor Zločini budućnosti u kinima od 23. ožujka
Zločini budućnosti (Crimes of the Future, 2022.) | poster: Serendipity Point / Téléfilm / Ingenious / MCF promo

Znanstvenofantastični horor Zločini budućnosti u kinima od 23. ožujka

David Cronenberg svakako je jedno od najzvučnijih redateljskih imena u posljednja četiri desetljeća. Njegovi filmovi rado su gledani, kako na raznim uglednim festivalima tako i u kinima, a gotovo svaki od njih na određeni je način pomicao granice, ponajprije zahvaljujući Cronenbergovu kreativnom umu i nepresušnoj inspiraciji novim idejama.

Njegov najnoviji uradak “Zločini budućnosti” svakako nije iznimka. Riječ je o znanstvenofantastičnom horor-trileru, uobičajenoj mješavini različitih žanrova u kojoj će uživati Cronenbergovi obožavatelji, ali i svi oni željni malo drugačijih filmova na regularnom kinorepertoaru. Film “Zločini budućnosti” premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, gdje je postao šestim filmom Cronenbergove karijere koji se natjecao za glavnu nagradu Zlatna palma.

Kako se ljudska bića prilagođavaju sintetičkom okolišu, tako njihova tijela prolaze nove transformacije i mutacije. Sa svojom partnericom Caprice (Seydoux), Saul Tenser (Mortensen), inače poznati umjetnik, javnosti pokazuje metamorfoze svojih organa kroz vlastite avangardne izvedbe. Timlin (Stewart), istražiteljica iz Nacionalnog registra za organe, kao opsjednuta prati svaki njegov korak sve dok ne otkrije misterioznu skupinu ljudi. Njihova je misija iskoristiti Saulovu popularnost kako bi razotkrili novu fazu ljudske evolucije…

Za novi film David Cronenberg okupio je uistinu impresivnu glumačku postavu predvođenu zvijezdama Viggom Mortensenom, Leom Seydoux i Kristen Stewart. Njih troje izuzetno su glumački razigrani u toj jezivoj priči o operacijama koje funkcioniraju kao novi seks. Premda je scenarij za film napisao još krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, Cronenbergu je trebao dugi niz godina ne bi li se posvetio tom filmu onako kako je zamislio. U međuvremenu je snimio mnoga hvaljena i nagrađivana djela, ponajprije “eXistenZ”, “Povijest nasilja” i “Ruska obećanja”. U potonja dva glavni glumac bio je upravo Mortensen, a činjenica što se i u “Zločinima u budućnosti” pojavljuje u glavnoj ulozi samo potvrđuje tezu o tome da su redatelj i glumac očigledno pronašli savršenu sinergiju.

Glumice Seydoux i Stewart, s druge strane, prvi su put surađivale s Cronenbergom, a film je sniman u ljeto 2021. godine u Grčkoj.

“Bilo je to doista jedinstveno iskustvo”, u jednom je intervjuu izjavila francuska glumica Léa Seydoux te dodala: “Film smo snimali u Ateni i čim sam došla na set prvoga dana, odmah sam bila uvučena u Davidov svijet. Mislim da mi se kod njega najviše sviđa to što je filozof; važno je ono što se nalazi ispod površine, ispod vidljivog, a također je važan i onaj osjećaj koji dobijete gledajući njegov začudan, unikatan vizualni stil.”

Filmska kritika “Zločine budućnosti” prilično je dobro prihvatila. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes, koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta, “Zločini budućnosti” ima više od 80 posto pozitivnih ocjena. Film se do danas prikazao na desecima uglednih svjetskih festivala, a osvojio je i nemali broj nagrada, što ga svakako čini djelom koje nikako ne smijete propustiti.

Goran Čelig