You are currently viewing Godišnjica premijere horor-filma Kuća straha Tobea Hoopera

Godišnjica premijere horor-filma Kuća straha Tobea Hoopera

Na današnji je dan, 13. ožujka 1981. godine u američka kina pušten hororac “Kuća straha” (The Funhouse) jednog od prvaka novog američkog horora začetog krajem šezdesetih i s vrhuncem u sedamdesetim godinama prošloga stoljeća, Tobea Hoopera (Teksaški masakr motornom pilom). Početkom osamdesetih ostvario je jedan od svojih najboljih, ali i najpodcjenjenijih uradaka, “Kuću straha”. Sjajan je to primjerak postmodernističke intertekstualne poetike koje su se tadašnji prvaci filma strave i užasa George A. Romero, John Carpenter i Wes Craven rado laćali.

Tinejdžerica Amy Harper, nakon što ju je mlađi brat dobro isprepadao dok se tuširala, odlazi u noćni izlazak s nešto starijim dečkom Buzzom, koji baš nije po volji njezinim roditeljima. Iako je majci i ocu rekla da će ići u kino, Buzz povede Amy, sa još jednim mladim parom – Liz i Richiejem, u novopridošli neobični lunapark, čija su glavna atrakcija svakojake nakaze, ali ponajviše ipak kuća strave.

Četvero mladih odluči prikriti se u kući strave i ostati u njoj nakon što se lunapark zatvori kako bi se nesmetano mogli prepustiti ljubavnim radostima, a za Amy to bi trebala biti i seksualna inicijacija. No njihovo uživanje prekine zločin kojem nehotice svjedoče…

Spomenimo i da u glavnoj ulozi nastupa dojmljiva Elizabeth Berridge, poznata po ulozi Mozartove supruge u “Amadeusu” Miloša Formana, a uz nju su Cooper Huckabee, William Finley i Kevin Conway.

Goran Čelig