You are currently viewing See Emily Play

See Emily Play

“See Emily Play” pjesma je engleskog rock-benda Pink Floyd objavljena kao njihov drugi singl 16. lipnja 1967. godine za Columbiju (EMI). Tu pjesmu napisao je pjevač Syd Barrett, a izvorno je nazvana “Games for May”, nakon besplatnog koncerta 12. svibnja 1967. u Queen Elizabeth Hallu na londonskom South Banku, na kojem su nastupili Pink Floyd. Bio je to prvi nastup u kojem je grupa postavila kvadrofonski razglasni sustav, koji će biti redovita karakteristika budućih svirki. Točni detalji snimanja nisu jasni zbog nedostatka papirologije u EMI-jevoj arhivi. Inženjer Jeff Jarrett prisjeća se da je snimljen u puno dužem obliku, koji je potom montiran za singl.

Više od dvadeset godina nakon objavljivanja pjesme klavijaturist Floyda Richard Wright i gitarist David Gilmour (od kojih potonji nije ni bio u bendu kada je pjesma snimljena) smatrali su tu pjesmom jednom od svoje dvije ili tri najdraže pjesme benda. U američkom izdanju The Piper at the Gates of Dawn poslužila je kao prva pjesma zamijenivši Astronomy Domine.

Grupa se tri puta pojavila na Top of the Pops, gdje je Barrett počeo pokazivati ​​znakove problematičnog ponašanja, što ga je u konačnici dovelo do napuštanja grupe početkom 1968. godine. Iako je Pink Floyd rijetko izvodio pjesmu uživo, nju je obradio niz različitih umjetnika i smatra se klasičnim psihodeličnim pop-singlom.

Mario Šenica