You are currently viewing Sastav Algiers objavio respektabilan četvrti album Shook
Algiers: Shook © Matador / Beggars Group, 2023.

Sastav Algiers objavio respektabilan četvrti album Shook

“Shook”, četvrti album kultnog benda Algiers, objavljen za Matador Records, impozantan je opus od 17 pjesama, jedan od najintezivnijih i najkompleksnijih u njihovoj karijeri, s impresivnim gostima iz sfere underground-glazbe.

Algiers, bend koji je napravio jedan od najuzbudljivijih kataloga posljednjih godina, s albumom “There Is No Year” (2020.) opisanim kao “naelektriziran i nepredvidiv” (The Observer) i “precizan, promišljen i moćan” (NME), okupio je grupu umjetnika istomišljenika da zajedno kreiraju njihov četvrti album “Shook”, objavljen 24. veljače za Matador Records. Sastavljen od gostiju koji se protežu od ikona do budućih zvijezda, “Shook” je gromobran za neuhvatljivu, ali univerzalnu energiju i osjećaje. To je set od 17 pjesama sa širokoumnom, prosvjetljujućom, intezivnom glazbom kakva se rijetko susreće.

Četvorka Algiers uvijek je bila nepokolebljiva, ali novi je album u isto vrijeme posebno radostan i slavljenički. Rođen je kada su se Franklin James Fisher i Ryan Mahan ponovno našli u svojoj rodnoj Atlanti na nekoliko mjeseci kloneći se rastućih pritisaka i izgaranja glazbenika na turneji. To je pokrenulo intenzivan period stvaranja beatova, ponovnog povezivanja kao prijatelja tijekom sati uronjenih u epizode Rhythm Roulette i Against the Clock i spuštanja duboko u zečju rupu alt-rapa na YouTubeu. Podsjećanje na njujorško rapersko remek-djelo “Subway Theme” DJ-a Grand Wizard Theodorea poslužilo je kao idejna osnova za klicu tog albuma urbanih i kontrakulturnih stilova. U cijelom setu koji teče bez problema, uključujući izgovorene vinjete i ambijentalne instrumentalne nastavke, bend odaje počast širokoj liniji rapa i punk-ikonoklasta koji su na njih utjecali.

Grupa crpi inspiraciju iz eklektične palete žanrova (gospel, blues, rap, jazz, R & B, metal, naracija) stvarajući kaotičan patchwork potaknut perkusijama i sintesajzerima. Kao utjecaje navode producente DJ-a Premiera i DJ-a Screwa, njujorške punkere Dead Boys, istočnoberlinske post-punkere Diät, Memphis MC Lukah i repere iz Buffala, njujoršku grupu Griselda… Namjerno je različito, ali vidljivo je gdje se točke spajaju: način na koji su Premier i Screw iskoristili potpuno različite načine da manipuliraju prethodno snimljenim materijalom; podrugljivi ton i njujorškog i njemačkog benda koji kaplje od sarkazma i autsajderski etos repera koji su duhovno povezani s New Yorkom, čak i ako su fizički udaljeni od njega. Teško je odrediti, ali ta naizgled paradoksalna naslijeđa isprepleću se cijelim novim albumom.

Asimilativan, praktični pristup potaknuo ih je da razmišljaju o pjesmama ne samo kao izvršni producenti prvi put od njihova debija nego i kao dirigenti svestranosti glasova. Iako su zajedništvo i suradnja uvijek bili sastavni dio etosa Algiers, “Shook” ih dovodi do najpotpunije manifestacije surađujući s revolucionarnim suvremenicima underground-glazbe kao što su Zack de la Rocha (Rage Against the Machine), Big Rube (The Dungeon Family), Billy Woods, Samuel T. Herring (Future Islands), Jae Matthews (Boy Harsher), LaToya Kent (Mourning [A] BLKstar), Backxwash, Nadah El Shazly, Deforrest Brown Jr. (Speaker Music), Patrick Shiroishi, Lee Bains III i Mark Cisneros (The Make-Up, Kid Congo Powers). Njihov doprinos spretno je preoblikovani kontekst albuma “Shook” iz različitih perspektiva, koji zauzima promjenjive uloge proročišta i naratora. “To izrazito produbljuje i proširuje svijet Algiers”, kaže bubnjar Matt Tong.

Napokon, Atlanta, u kojoj je i nastao taj album, u njihovom je srcu. Terenski snimci i originalni sampleovi koje je bend kreirao naglašavaju osjećaj mjesta, kolektiviteta, zamišljene zajednice i doma, a sve to izgrađuje svijet koji evocira neuhvatljivo čulno iskustvo odrastanja na urbanom jugu. “Radili smo u okruženju na koje smo se naviknuli”, veli gitarist Lee Tesche i dodaje: “Osjećam da je ovo najveći album koji je Algiers ikada snimio.”

Popis pjesama: 1. Everybody Shatter (ft. Big Rube) | 2. Irreversible Damage | 3. 73% | 4. Cleanse Your Guilt Here | 5. As It Resounds (ft. Big Rube) | 6. Bite Back (ft. billy woods & Backxwash) | 7. Out of Style Tragedy (ft. Mark Cisneros) | 8. Comment #2 | 9. A Good Man | 10. I Can’t Stand It! (ft. Samuel T. Herring & Jae Matthews) | 11. All You See Is | 12. Green Iris | 13. Born (ft. LaToya Kent) | 14. Cold World (ft. Nadah El Shazly) | 15. Something Wrong | 16. An Echophonic Soul (ft. DeForrest Brown Jr. & Patrick Shiroishi) | 17. Momentary (ft. Lee Bains III).

Goran Čelig