You are currently viewing Objavljena raritetna ostavština kultnog zagrebačkog post-punk benda Karlowy Vary
Karlowy Vary: La Femme © Slovenia, 2023. | artwork design: Margita Stefanović

Objavljena raritetna ostavština kultnog zagrebačkog post-punk benda Karlowy Vary

Album “La Femme” raritetna je ostavština kultnog zagrebačkog post-punk benda Karlowy Vary, čiju će vinilnu inačicu kolekcionari rado imati u zbirci s obzirom na to da predstavlja iznimnu rijetkost i jedini, neizbrisiv trag i uspomenu na ona vremena post-punka kada buntovništvo i društvena angažiranost ustupaju mjesto umjetničkim ekspresijama obilježenima pretežito mračnim emotivnim diskursom.

Album “La Femme” možete pronaći na 180-gramskom vinilu, a kao singl s te kultne ostavštine izdvojena je pjesma “Sanjam”. Osebujnost albuma “La Femme” svakako naglašava činjenica da je na njemu sudjelovala legendarna Margita Stefanović Magi, klavijaturistica Ekatarine Velike. Magi je osmislila i dojmljiv ovitak albuma s kojeg nas prodorno promatra sedamnaestogodišnja pjevačica benda Varja. Simbolika te naslovnice, Varjin androgeni izgled zavijen u crno, a i njena izvedba na samom albumu – obilježena dubokim, muževnim, ali istodobno senzibilnim glasom – utjelovljuje sve ono što će još godinama poslije slijediti nadaleko poznati zagrebački darkeri.

Karlowy Vary bili su svojevrsni pioniri tog glazbenog pravca u bivšoj Jugoslaviji, osobito ako uzmemo u obzir da se početkom post-punk ere smatra prvijenac benda Television, album “Marquee Moon”, objavljen 1977 godine. Karlowy Vary službeno su, iako pod drugim imenom, počeli djelovati 1981. godine, samo koju godinu poslije bendova koji se danas smatraju perjanicama post-punk ere, poput Bauhausa, The Cure ili Joy Divisiona.

Jedini živući svjedok i okosnica svih sastava i promjena kroz koje su godinama prolazili Karlowy Vary, danas poznati DJ i glazbeni producent Tomo in der Mühlen, pravim početkom bavljenja glazbom zauvijek će smatrati upravo ovaj bend i svakom će zainteresiranom rado ispričati priču o tome kako su se na početku karijere nazivali Korowa Bar – po baru iz kultne novele i Kubrickova filma “A Clockwork Orange” – ili kako su prvu postavu činili pjevač Igor Zambelli Slojmun, Dražen Pencel Pink, Zdravko Ostojić Mark, ali i Davor Gobac, poslije poznat kao frontmen Psihomodo popa. Ispričat će Tomo i kako je u bend, prije Varje, doveo legendarnog Milana Manojlovića Mancea i kako je prijateljstvo s Magi pretvorio u suradnju na albumu “La Femme” i koautorstvo pjesama “Stranac” i “Dečja pesma”.

Album “La Femme” objavljen je, iako snimljen mnogo ranije, tek 1985. u produkciji tadašnjeg PGP-RTB-a. Sastoji se od osam pjesama uključujući i verziju legendarnog hita T-Rexa “Get It On”. Karlowy Vary snimili su i nikad objavljeni drugi album “Haotika” pa ostaje vidjeti hoće li i taj album uskoro ugledati svjetlo dana.

Goran Čelig