You are currently viewing Legendarni Jethro Tull 3. lipnja u ljubljanskom Tivoliju

Legendarni Jethro Tull 3. lipnja u ljubljanskom Tivoliju

Bend Jethro Tull, jedan od najvećih rock-sastava i jedinstvena pojava u povijesti popularne glazbe, svirat će u dvorani Tovoli u subotu, 3. lipnja ove godine. Frontmen grupe Ian Anderson prvi je povezao flautu s rock-glazbom. Pjesme su mješavina hard-rocka, bluesa, jazza i stare narodne tradicije sa sjevera Britanskog otočja. Sredinom 70-ih godina prošloga stoljeća bili su jedna od najuspješnijih rock-grupa, suparnici su im bili Led Zeppelin, Elton John i Rolling Stones.

U ljubljanskome Tivoliju prvi su put nastupili 15. travnja 1975., a koncert su održali i u svibnju 2000. godine. Četiri godine nakon toga Ian Anderson vratio se u Ljubljanu nastupivši kao poseban gost na koncertu Tinkare Kovač u Cankarjevu domu. Tinkara se potom pridružila Ianu i njegovim raznolikim bendovima u Austriji, Italiji i Hrvatskoj još deset puta.

Progresivni rockeri objavili su 28. siječnja prošle godine 22. album pod nazivom “The Zealot Gene” za InsideOut Music. Album se odmah uspio probiti među deset najprodavanijih albuma britanske glazbene ljestvice, gdje je zauzeo ukupno deveto mjesto. Tijekom karijere izdali su 30 studijskih i live-albuma, koji su prodani u više od 60 milijuna primjeraka. Iza njih je više od 3000 koncerata, koje su odsvirali u 40 zemalja.

Jethro Tull nastupit će u sljedećoj postavi: Ian Anderson (flauta, vokal i akustična gitara), Joe Parrish-James (gitara i vokal), Scott Hammond (bubnjevi), John O’Hara (klavijature i vokal) i David Goodier (bas-gitara i vokal).

Goran Čelig