You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Who Do We Think We Are hard-rock sastava Deep Purple

Godišnjica objavljivanja albuma Who Do We Think We Are hard-rock sastava Deep Purple

Na današnji dan, 13. siječnja 1973. godine objavljen je sedmi studijski album “Who Do We Think We Are” engleskog hard-rock sastava Deep Purple. Bio je to i posljednji album Deep Purplea prije razlaza čuvene postave benda Mark 2, tj. s pjevačem Ianom Gillanom i basistom Rogerom Gloverom. Ista će se ekipa ponovno sresti 1984. godine, na snimanju povratničkog albuma “Perfect Strangers”.

Ploča je donijela drugačiji zvuk, zvuk koji se odmaknuo od hard-rocka te se više temeljio na bluesu, katkad i sa scat-pjevanjem. Iako je sve govorilo da je bend u previranju, album je ponovno doživio velik komercijalni uspjeh jer je Deep Purple te godine u Americi postao najprodavanijim sastavom.

Deep Purple album je snimao u Rimu i Frankfurtu, u vlastitoj produkciji (uz pomoć snimatelja Martina Bircha), kao iznimno poznat kvintet u sastavu: Ian Gillan (vokal), Ritchie Blackmore (gitara), Jon Lord (klavijature), Roger Glover (bas) i Ian Paice (bubanj).

Na albumu se nalazi i energični hard-rock singl “Woman From Tokyo”, koji je bend tijekom godina izvodio na brojnim turnejama. Osim njega, za drugi singl odabrana je pjesma “Super Trouper”, koja nije bila toliko uspješna.

Popis pjesama: 1. Woman from Tokyo | 2. Mary Long | 3. Super Trouper | 4. Smooth Dancer | 5. Rat Bat Blue | 6. Place in Line | 7. Our Lady.

Goran Čelig