You are currently viewing Godišnjica smrti legendarnoga gitarista Garyja Moorea

Godišnjica smrti legendarnoga gitarista Garyja Moorea

Gary Moore, jedan od najvećih gitarista svih vremena, umro je od srčanog udara na današnji dan, 6. veljače 2011. godine dok je boravio u poznatom odmaralištu Costa del Sol u Španjolskoj.

Legendarni irski glazbenik bio je poznat po miješanju stilova, od bluesa i blues-rocka do heavy metala i jazz fusiona, a u bogatoj karijeri objavio je više od trideset albuma. Njegovi su najveći hitovi “Still Got the Blues” i “Parisienne Walkways”.

Karijeru je započeo u kasnim šezdesetima, kada se priključio sastavu Skid Row, s kojim je objavio dva albuma. Pridružio se potom grupi Thin Lizzy, u kojoj je bio njegov bivši kolega iz Skid Rowa i česti suradnik Phil Lynott.

Sedamdesetih godina počeo je nastupati samostalno i postigao velik uspjeh pjesmom “Parisienne Walkways” (1978.). Zatim je počeo svirati hard-rock i heavy metal, s promjenjivim uspjehom. Godine 1990. vratio se korijenima albumom “Still Got the Blues”, koji mu je postao najuspješnijim nosačem zvuka. Nakon toga surađivao je povremeno s raznim glazbenicima.

Tihomir Mršić