You are currently viewing Godišnjica rođenja velikoga glumca Pere Kvrgića

Godišnjica rođenja velikoga glumca Pere Kvrgića

Na današnji dan, 4. ožujka 1927. godine u Moravicama u Gorskom kotaru rođen je proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić. Polazio je nekadašnju zagrebačku Zemaljsku glumačku školu i Dramski studio u Zagrebu. Kao sedamnaestogodišnjak, 1944. godine pridružio se kazališnim skupinama Ivan Goran Kovačić i August Cesarec. Od 1950. do 1954. član je ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, nakon čega se priključuje novoustrojenoj skupini koju je osnovalo Zagrebačko dramsko kazalište, danas kazalište Gavella. Nakon rada u Zagrebačkom dramskom kazalištu ponovno se vraća u HNK Zagreb, u čijem ansamblu ostaje do umirovljenja.

Pero Kvrgić prvu je filmsku ulogu ostvario 1956. godine u “Opsadi” Branka Marjanovića. Arlekina je iduće godine glumio u TV drami “Gledaoci i mi” Antona Martija, a 1958. godine ostvario je ulogu u filmu “H-8” Nikole Tanhofera. Glumio je potom i u filmovima “Ujkin san”, “Tri četrtine sonca”, “Drug predsednik centarfor”, “Varalice”, “Pozornica bez zavjese”, “Čovjek od važnosti”, “Svečanost”, “Tisuća i jedna strast”, “Čarobna noć”, “Prijeki sud”, “U logoru”, “Na kraju puta”, “U sredini mojih dana” i mnogim drugima.

Od suvremenih naslova u kojima je Kvrgić glumio, tu su omnibus “Zagrebačke priče” (Inkasator), “Crveno i crno” Željka Senečića, “Sve džaba” Antonija Nuića te animirani kratkometražni film “Guliver” Zdenka Bašića u kojem je imao ulogu naratora. Kvrgić je glas posudio i psu Flokiju u kultnoj TV seriji “Ne daj se, Floki” (1985.) redatelja Zorana Tadića.

Što se tiče dasaka koje život znače, Pero Kvrgić glumio je u svim većim kazalištima i kazališnim skupinama u Hrvatskoj, kao i na festivalima, među kojima su i Teatar &TD, Zagrebačko kazalište mladih, HNK u Splitu, riječki HKD teatar, dubrovačko Kazalište Marina Držića, zagrebački Kerempuh i Komedija, Teatar u gostima, Epilog-teatar, brijunski Teatar Ulysses, Žar-ptica, Bagatella, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto…

Kazališne uloge ostvario je u nizu klasika, ali i u brojnim djelima suvremenih autora, od kojih se ističu razni likovi iz dramskih djela Marina Držića, Muna iz drame “Skup”, koju 1950. godine režira Branko Gavella, te uloge Pometa, Dunda Maroja, Zlatikuma, Arkulina, Negromanta, Staniše, Gulisava Hrvata…

S Lelom Margitić igrao je u kultnim “Stilskim vježbama” Raymonda Queneaua. Ta je predstava premijerno prikazana 19. siječnja 1968. godine i od tada je konstantno na repertoaru oborivši sve hrvatske rekorde te sloveći za najdugovječniju predstavu na svijetu igranu u istoj postavi. U siječnju 2009. u sklopu proslave 41. obljetnice “Stilskih vježbi” Margitićevoj i Kvrgiću dodijeljena je plaketa Guinnessove knjige rekorda, u koju je ta predstava uvrštena godinu prije.

Kvrgić je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su i nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, nagrada Dubravko Dujšin, nagrada Grada Zagreba, nagrada Grada Dubrovnika, nagrada na Sterijinom pozorju, kao i na sarajevskim Malim scenama, nagrada Orlando, nagrada Tito Strozzi, nagrada hrvatskoga glumišta, nagrada Eleonora Duse, Marul itd.

Preminuo je u Zagrebu 23. prosinca 2020. godine, a pokopan je na Mirogoju.

Tihomir Mršić