You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Umri muški 3 Johna McTiernana

Godišnjica pretpremijere filma Umri muški 3 Johna McTiernana

Na današnji dan, 15. svibnja 1995. godine u New Yorku održala se pretpremijera filma “Umri muški 3” (Die Hard with a Vengeance). U redovnu kinodistribuciju film će krenuti četiri dana poslije toga.

Nakon što je drugi dio serijala režirao hollywoodski Finac Renny Harlin, u trećem dijelu režiju je ponovno preuzeo tvorac filma kojim je serija začeta, John McTiernan (Predator), uz Jamesa Camerona najuspješniji hollywoodski autor iznikao u osamdesetima.

Uobičajeni ritam newyorškog ljetnog jutra drastično razbija silovita eksplozija bombe. Pripadnici gradske policije izbezumljeni su, ne znaju što se događa, sve dok im se ne javi tajanstveni Simon (Jeremy Irons) i zatraži da se suspendirani policajac John McClane (Bruce Willis) – nekadašnji heroj koji je u posljednjih godinu dana, nakon što se razveo od supruge, postao alkoholičar – pojavi gol u crnačkom Harlemu s natpisom “Mrzim crnce”. Simon prijeti novom eksplozijom ako se njegovu zahtjevu ne udovolji. Kad se McClane pojavi s natpisom u Harlemu, lokalni vlasnik dućana Zeus Carver (Samuel L. Jackson) spasi ga od teških batina, možda i smrti, a Simon sad traži da se Zeus pridruži McClaneu te da se njih dvojica angažiraju na deaktiviranju bombi koje je on postavio na različitim gradskim lokacijama…

Originalnom je junaku kojeg iznova glumi Bruce Willis redatelj McTiernan (koji je film i koproducirao) priključio Samuela L. Jacksona (Osvetnici), u tom trenutku nakon Tarantinova “Paklenog šunda” najeksponiraniju crnačku zvijezdu (inače vrsnoga karakternoga glumca), i taj spoj doista je izvrsno funkcionirao. U ulozi hladnokrvnog i beskrupuloznog negativca uobičajeno je izvrstan Jeremy Irons (Požuda, Doba nevinosti).

Zanimljivo je da film u SAD-u nije ostvario sjajnu zaradu (tek 100 milijuna dolara na uloženih 90), ali to je nadoknadio na svjetskom tržištu, gdje je zaradio čak 254 milijuna dolara. “Umri muški 3” bio je ujedno zadnji komercijalno uspješan McTiernanov film. Poslije su se nizali zanimljivi, ali neisplativi filmovi “13. ratnik”, “Afera Thomasa Crowna” i “Rollerball”, od kojih su zadnja dva obrade popularnih filmova Normana Jewisona.