You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Patriotske igre redatelja Philipa Noycea

Godišnjica kinopremijere filma Patriotske igre redatelja Philipa Noycea

Na današnji dan, 5. lipnja 1992. godine u sjevernoamerička kina pušten je vrlo uspješan blockbuster “Patriotske igre” (Patriot Games), u kojem je tada već vremešni Harrison Ford još jednom dokazao kako mu odlično leže uloge klasičnih američkih akcijskih junaka u borbi za pravdu i obitelj. Režirao ga je također iskusni Philip Noyce, a kao predložak poslužio je istoimeni špijunski roman Toma Clancyja.

Špijunski dani stvar su prošlosti za Jacka Ryana, koji je sa ženom (Anne Archer) i kćerkom (Thora Birch) na odmoru u Engleskoj. Pred Buckinghamskom palačom, sasvim slučajno, Jack svjedoči terorističkom napadu na člana kraljevske obitelji. Uspije osujetiti napad na lorda Holmesa i postane heroj. No Ryanova hrabrost dovest će njegovu obitelji u veliku opasnost. Brat ubijenog terorista (Sean Bean) željan je osvete i kao mete označio je Jackovu obitelj…

Sean Bean odradio je fantastično ulogu borca iz redova IRA-e, Anne Archer i Thora Birch ulogu žene i kćerke bivšeg CIA-inog agenta besprijekorno, a u manjim ulogama u tom dramatičnom trileru koji će vas do posljednje sekunde držati u neizvjesnosti pojavljuju se poznati Samuel L. Jackson i James Earl Jones.

Goran Čelig