You are currently viewing Godišnjica pretpremijere filma Rock ‘n’ Roll High School redatelja Allana Arkusha i Joea Dantea

Godišnjica pretpremijere filma Rock ‘n’ Roll High School redatelja Allana Arkusha i Joea Dantea

Na današnji dan, 20. travnja 1979. godine u Austinu u Teksasu održana je pretpremijera filma “Rock ‘n’ Roll High School”. Režirali su ga Allan Arkush i Joe Dante, koji se proslavio naknadno.

Ta glazbena komedija prati pothvat srednjoškolke, punkerice Riff Randell (P. J. Solles), koja sanja da će upoznati Ramonese i otići na njihov koncert. U tim je planovima ometa školski odbor, koji je pokušava prikazati kao delinkventa koji poziva na pobunu…

“Rock ‘n’ Roll High School” možda nije pretjerano maštovit punk-film, ali tu su Ramonesi na vrhuncu karijere, koji izvode neke od svojih najpoznatijih pjesama (“Blitzkrieg Bop”, “Teenage Lobotomy”), kao i onu po kojoj je film dobio ime – “Rock ‘n’ Roll High School”. Ostatak soundtracka također je odličan i čine ga kompozicije koje izvode Alice Cooper, Brian Eno, Devo, Eddie and the Hot Rods, Nick Lowe i drugi.

Ono što taj film izdvaja svakako je njegov antiestablišment-stav, koji se buntovno provlačio kroz punk, i poruka protiv institucijaliziranoga bezumlja, u ovom slučaju škola. Kako god, “Rock ‘n’ Roll High School” prilično je šašav i zabavan film u kojem se pojavljuju Ramonesi te presimpatični P. J. Soles i Clint Howard, što je sasvim dovoljno za dobro funkcioniranje tog prilično čudnoga spoja.

Goran Čelig