You are currently viewing Godišnjica premijere trilera Poderana zavjesa Alfreda Hitchcocka

Godišnjica premijere trilera Poderana zavjesa Alfreda Hitchcocka

Na današnji je dan, 14. srpnja 1966. godine u Bostonu (Massachusetts) održana premijera napetog hladnoratovskog trilera Alfreda Hitchcocka “Poderana zavjesa” (Torn Curtain), u kojemu naslovne uloge tumače Paul Newman i Julie Andrews.

U priči o nuklearnom fizičaru i dvostrukom agentu te njegovoj zaručnici koji lažno emigriraju u Istočnu Njemačku, a zatim moraju pronaći način da se vrate na Zapad ogleda se Hitchcockova želja da nakon “Psiha” (1960.) nakratko promijeni temu svojih filmova. Okrenuo se zato žanru špijunskog trilera, koji je bio u velikoj modi ranih 60-ih godina, osobito poslije uspjeha serijala o Jamesu Bondu, koji je započeo 1962. filmom “Dr. No”. Hitchcock je ionako mnogo puta postigao uspjeh u tom žanru, posljednji put 1959. naslovom “Sjever-sjeverozapad”…

Profesor Michael Armstrong odlazi u Stockholm na konferenciju fizičara zajedno sa svojom asistenticom i zaručnicom Sarom Sherman. No kada stignu onamo, Michael joj priopći da bi mogao ostati ondje neko vrijeme te da bi se ona trebala vratiti kući. Sarah ga slijedi i uvidi da on zapravo ide u Istočnu Njemačku, iza Željezne zavjese. Krene za njim te se zaprepasti kad joj objavi da bježi na Istok nakon što mu je američka vlada ukinula istraživački projekt. Zapravo je Michael otišao onamo da pribavi podatak od priznatog istočnonjemačkog znanstvenika. Kada dođu do tog podatka, on i Sarah moraju se nekako vratiti na Zapad…

Hitchcock je bio nezadovoljan glumcima koji igraju glavne uloge, priželjkivao je Evu Marie Saint, plavokosu zvijezdu trilera “Sjever-sjeverozapad”, i Caryja Granta, ali nije ih mogao dobiti pa je Paula Newmana i Julie Andrews, koje mu je kao velike zvijezde nametnuo Lew Wasserman, direktor studija, donekle stavio u drugi plan. Umjesto na njih, pozornost je usmjerio na živopisne glumce koji su igrali sporedne uloge u filmu, pogotovo na Lilu Kedrovu, koja mu je bila miljenica među glumcima.

Također, bio je nezadovoljan scenarijem, ali kako je Julie Andrews tada bila vrlo tražena, morao se požuriti sa snimanjem pa nije imao vremena dotjerati ga. Unatoč tomu, film je samo u Sjedinjenim Državama zaradio sedam milijuna dolara, a ukupno 13, što znači da je bio uspješan jer su troškovi iznosili oko tri milijuna dolara.

Goran Čelig