You are currently viewing Godišnjica premijere vesterna Bio jednom jedan pokvarenjak Josepha L. Mankiewicza

Godišnjica premijere vesterna Bio jednom jedan pokvarenjak Josepha L. Mankiewicza

Na današnji dan, 19. rujna 1970. godine u Francuskoj premijerno je prikazan vestern “Bio jednom jedan pokvarenjak” (There Was a Crooked Man…, u bivšoj državi nazvan “Bio jednom jedan nitkov”).

Pretposljednji film Josepha L. Mankiewicza jedini je vestern u njegovu opusu. Nastao je prema scenariju dvojca David Newton – Robert Benton, koji se prethodno proslavio scenarijem za “Bonnie i Clyde” Arthura Penna. Newton i Benton i ovdje su pokazali karakteristike takozvanog novog Hollywooda sedamdesetih kreirajući krajnje ciničan naslovni lik, antijunaka u potpunoj suprotnosti s herojima standardnog vesterna.

Divlji zapad, 1883. Paris Pitman opljačkao je pola milijuna dolara, pobio partnere te sakrio plijen. Uhićen je u bordelu i osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu koju započinje služiti u Arizoni. Korumpirani upravitelj zatvora LeGoff ponudi Pitmanu organizaciju bijega pod uvjetom da podijele plijen. On se složi, ali plan se izjalovi jer LeGoff biva ubijen tijekom pobune robijaša. Novi upravitelj postaje šerif Woodward Lopeman, i premda između njega i Pitmana vlada neprijateljstvo, njih dvojica surađuju na poboljšanju zatvorskih uvjeta. No Pitman zapravo planira novu pobunu koja bi mu omogućila da pobjegne…

“Bio jednom jedan pokvarenjak” prvi je film sniman u nacionalnom parku Joshua Tree, gdje je sagrađen kompletan zatvorski kompleks na površini od četiri jutra, za što je trebalo sedam tjedana i tristo tisuća dolara. Dizajnirao ga je oskarovac Edward Carrere, scenograf godinu prije nastale Peckinpahove “Divlje horde”, i smatra se jednim od najvećih lokacijskih setova ikad sagrađenih. Svaki trag o njegovoj prisutnosti morao je nakon snimanja biti izbrisan, sukladno uvjetima pod kojima mu je dozvoljena privremena gradnja u nacionalnom parku.

Kirk Douglas i Henry Fonda u glavnim ulogama po tko zna koji put demonstrirali su glumačku superiornost i karizmatičnost, a i u ostatku glumačke ekipe poznata su imena – Hume Cronyn (koji je glumio bez jednog oka jer mu je na početku snimanja dijagnosticiran karcinom), Warren Oates, Burges Meredith, Lee Grant…

Goran Čelig