You are currently viewing Godišnjica premijere Snjeguljice i sedam patuljaka Davida Handa

Godišnjica premijere Snjeguljice i sedam patuljaka Davida Handa

Na današnji dan, 21. prosinca 1937. godine održana je premijera prvog dugometražnog animiranog filma u povijesti. Radilo se o filmu “Snjeguljica i sedam patuljaka” (Snow White and the Seven Dwarfs), u produkciji kompanije Walta Disneyja. Film je doživio golem uspjeh te je neko vrijeme držao rekord po zaradi u kategoriji zvučnog filma.

Procjenjuje se da je za taj film ukupno prodano više od 100 milijuna ulaznica pa i danas kotira među najuspješnijim filmovima u SAD-u (dakako, zbog inflacije zarade su se u međuvremenu uvišestručile). “Snjeguljica i sedam patuljaka” proglašen je i najboljim animiranim filmom u povijesti, a melodije poput “Heigh Ho” pjevale su se desetljećima.

Film je snimljen prema njemačkoj bajci znamenite braće Grimm, Jacoba i Wilhelma. Premijera je održana u Los Angelesu, u zgradi zvanoj Carthay Circle Theatre. Na 11. dodjeli Oscara Disney je dobio počasnu nagradu (u obliku jednog većeg i sedam malih kipića!) zbog značajne inovacije koja je šarmirala milijune gledatelja – usredotočenosti na karakterizaciju, imena i komične mogućnosti patuljaka, ali i općenito inzistiranju na razrađenim zapletima i razvoju likova – te zbog noviteta uvedenih u crtani film.

Prelijepa i dobrodušna princeza Snjeguljica očara sve stanovnike kraljevstva osim jednog – ljubomorne maćehe, Kraljice. Kada Ogledalo proglasi Snjeguljicu najljepšom od svih, ona je prisiljena pobjeći od nje u šumu, gdje se sprijatelji s dražesnih sedam patuljaka (kod nas to su Učo, Ljutko, Stidljivko, Srećko, Kihavko, Pospanko i Tupko). No kada Kraljica prevari Snjeguljicu začaranom jabukom, jedino je čarolija poljupca prave ljubavi može spasiti!

Scenarij za taj slavni animirani film napisao je Ted Sears, a režirao ga je David Hand.

Goran Čelig