You are currently viewing Godišnjica premijere ratne drame Schindlerova lista redatelja Stevena Spielberga

Godišnjica premijere ratne drame Schindlerova lista redatelja Stevena Spielberga

Na današnji dan, 30. studenog 1993. godine u Washingtonu održana je premijera potresne ratne drame “Schindlerova lista” (Schindler’s List), filma redatelja Stevena Spielberga.

Svjedočenje o holokaustu, priča o intrigantnom i kompleksnom Nijemcu Oskaru Schindleru izložena je stupnjevitim psihološkim profiliranjem koje je istaknulo njegov razvojni put od ratnog profitera do osobe koja je spasila stotine života. Liam Neeson pokazao se savršenim izborom za ulogu snalažljivog tvorničara, a svoju ulogu izvrsno je odglumio i Ralph Fiennes kao SS-ov upravitelj logora Göth.

Riječ je o jednom od najimpresivnijih Spielbergovih ostvarenja, iznimno discipliniranom i kvalitetnom filmu koji se može pohvaliti sjajnom crno-bijelom fotografijom snimatelja Janusza Kaminskog (Uhvati me ako možeš, Jerry Maguire) i glazbom slavnog Johna Williamsa (Terminal, JFK). Jedan od producenata filma jest i Branko Lustig. Među brojnim Oscarima Schindlerova lista osvojila je one za najbolji film (Steven Spielberg, Branko Lustig i Gerald R. Molen), režiju i glazbu.

Neki kritičari smatraju da je film mnogo uspjeliji kao potresan prikaz rata i podsjetnik na grozote holokausta nego kao portret Oskara Schindlera, stvarne povijesne osobe. Izašla je i knjiga povjesničara Davida M. Crowea u kojoj on narušava autoritet filmskog Schindlera.

Krakov, Poljska. Oskar Schindler (Liam Neeson) pronalazi u Drugom svjetskom ratu savršenu priliku za stjecanje profita. Otvara tvornicu posuđa i zapošljava Židova Itzhaka Sterna (Ben Kingsley) kao računovođu, ali stravični zločini sunarodnjaka natjeraju ga da promijeni stav prema žrtvama rata. Preobraćeni tvorničar pruža i ostalim radnicima utočište, no kratkotrajnu sigurnost tvornice početkom 1941. prekida otvaranje geta. Dvije godine potom geto zamjenjuje okrutna realnost radnog logora, a Schindler dolazi u nemoguć položaj poslovanja s okrutnim upraviteljem logora, pripadnikom SS-a Amonom Göthom (Ralph Fiennes)…

Uz Liama Neesona, Bena Kingsleyja i Ralpha Fiennesa, naslovne uloge u filmu tumače Caroline Goodall, Jonathan Sagall i Embeth Davidtz. Scenarij potpisuju Steven Zaillian i Thomas Keneally (autor romana Schindler’s Ark prema kojem je snimljen film).

Goran Čelig