You are currently viewing Godišnjica premijere povijesnog ratnog spektakla Zulu redatelja Cya Endfielda

Godišnjica premijere povijesnog ratnog spektakla Zulu redatelja Cya Endfielda

Na današnji dan, 22. siječnja 1964. godine u kinima diljem Ujedinjenoga Kraljevstva počeo se prikazivati povijesni ratni spektakl “Zulu” Cya Endfielda, jedan od najboljih britanskih filmova snimljenih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Utemeljen je na istinitoj priči o napadu Zulu-ratnika na britansku vojnu postaju na jugu Afrike 1879. godine.

Britanska vojska poražena je 1879. godine od ratnika plemena Zulu u bitci kod Isandlwana u Africi. Misionar Otto Witt (Jack Hawkins) i njegova kći (Ulla Jacobson) saznaju za to tijekom plemenske ceremonije masovnog vjenčanja kojoj nazoči i kralj Zulua Cetewayo (Mangosuthu Buthelezi). Ohrabreni pobjedom, Zulu-ratnici odluče napasti još jednu britansku postaju. Misionar i njegova kći javljaju vojnicima u postaji što se sprema i oni odmah započinju s pripremama za obranu. U postaji su dvojica poručnika, arogantni i otmjeni Gonville Bromhead (Michael Caine) i inženjerijski poručnik John Chard (Stanley Baker), koji zbog više iskustva preuzima zapovjedništvo. S obzirom na činjenicu da je britanskih vojnika stotinjak, a Zulua koji napadaju četiri tisuće, Chard se odluči za obrambenu varijantu. Chardovi vojnici prave barikade od čega god stignu očekujući višestruko brojnije napadače…

Film redatelja Cya Endfielda i suscenarista Johna Prebblea imponira sjajnom evokacijom povijesnog razdoblja u kojem se radnja odvija, izvrsnom režijom, izvanrednom glumačkom ekipom (Michael Caine u jednoj od prvih uloga) i vještim izbjegavanjem konvencija karakterističnih za takav tip filmova. Vrijedi istaknuti i odličan ritam u kojem se priča odvija, pri čemu prvi dio filma otpada na pripreme za sukob, a drugi na fascinantno režiranu bitku.

Okolnosti vezane uz nastanak filma zanimljive su koliko i sam spektakl. Od brojnih zanimljivosti vrijedi izdvojiti barem nekoliko. Glavni glumac i producent filma Stanley Baker statistima iz plemena Zulu koji nikada nisu vidjeli film prikazivao je na otvorenome film s Geneom Outryjem kako bi stekli predodžbu u čemu će nastupiti. Zbog apartheida koji je u to doba vladao u Južnoafričkoj Republici nitko od statista iz plemena Zulu nije smio nazočiti svečanoj premijeri filma, a nisu mogli dobiti ni plaće po “zapadnim” tarifama pa im je redatelj Endfield nakon snimanja darovao između ostalog i krave kupljene za potrebe snimanja. Inače, statisti su uglavnom bili potomci pravih ratnika koji su sudjelovali u bici koju film prikazuje. Dodajmo i to da je zahvaljujući uspješnoj obrani tvrđave stvarni Chord dogurao do čina pukovnika, a Bromhead do čina bojnika.

Godine 1979. realiziran je uvod u prikazane događaje, film “Zulu Dawn”, u kojem je prikazana bitka kod Isandlwana, također prema scenariju Cya Endfielda.

Goran Čelig