You are currently viewing Godišnjica premijere filma Hannah i njezine sestre redatelja Woodyja Allena

Godišnjica premijere filma Hannah i njezine sestre redatelja Woodyja Allena

Na današnji dan, 25. siječnja 1986. godine na U. S. Film Festivalu premijerno je prikazan legendarni film Woodyja Allena “Hannah i njezine sestre” (Hannah and Her Sisters).

Svake godine na Dan zahvalnosti okupljaju se sestre Hannah, Lee i Holly s ostalim članovima njihove brojne obitelji, a to je prilika za svođenje životnih računa i razvijanje novih odnosa. Hannah ostavlja dojam uzora čitavoj obitelji kao idealna supruga, majka i sestra, ali i kao cijenjena glumica te inteligentna i privlačna žena. Na ovogodišnjem okupljanju Hannah, bivša supruga hipohondra Mickeyja, ne sluti da će se tog dana njezin novi suprug Elliot zaljubiti u njezinu sestru Lee, nekadašnju alkoholičarku udanu za starijeg mizantropa i slikara Fredericka. Dok Hannina druga sestra Holly ne uspijeva ostvariti svoje umjetničke ambicije, nesigurna želi li biti spisateljica, glumica ili nešto treće, Mickeyjeva hipohondrija poprima gotovo kritične razmjere te je ovaj put možda uistinu bolestan…

U suptilnoj humornoj drami ovjenčanoj Oscarima za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu te najbolji scenarij, kao i Zlatnim globusom za najbolju komediju ili mjuzikl Woody Allen maestralno je kreirao galeriju slojevitih i intrigantnih likova te mrežu njihovih obiteljskih, ljubavnih i poslovnih odnosa. Filmska priča proteže se kroz dvije godine, uokvirena je proslavama Dana zahvalnosti, što pridonosi svojevrsnoj ritualiziranosti zbivanja, baš kao i pravilan raspored i ritam profiliranja pojedinih likova, njihovih stanja i međuodnosa. Dramske situacije i relacije uvjerljive su podjednako kao i rasplet, fokus je na neskladu između ambicija – poslovnih i ljubavnih – i stvarnosti, a cjelina imponira i elegantnim pripovijedanjem, dojmljivom ugođajnošću, kompozicijama kadrova i nenametljivim estetizacijama, elaboriranjem motivacija likova te promišljenim izborom klasične glazbe, jazza i popularne glazbe iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Uloge tumače Michael Caine, Mia Farrow, Carrie Fisher, Barbara Hershey, Lloyd Nolan, Maureen O’Sullivan, Daniel Stern, Max von Sydow, Dianne Wiest i dakako Woody Allen.

Goran Čelig