You are currently viewing Godišnjica premijere legendarnog vesterna Sedmorica veličanstvenih Johna Sturgesa

Godišnjica premijere legendarnog vesterna Sedmorica veličanstvenih Johna Sturgesa

Na današnji dan, 12. listopada 1960. godine u Americi i na Filipinima održana je premijera legendarnog vesterna “Sedmorica veličanstvenih” (The Magnificent Seven), o sedmorici revolveraša koji pokušavaju obraniti selo od napada odmetnika. Opaki i neustrašivi revolveraši ipak pokazuju i svoju humanu stranu, baš kao i seljani koji prvi put uviđaju da su sposobni izboriti se za svoja prava.

Film je obrada Kurosawina klasika “Sedam samuraja” (Shichinin no Samurai | Seven Samurai) iz 1954. godine, jednog od najboljih i najutjecajnijih filmova uopće.

Meksičko selo čija populacija ne poznaje nasilje, već samo mukotrpan rad na zemlji na stalnom je udaru bandita koji im otimaju hranu zagorčavajući im život. Umorni od konstantnog izrabljivanja i terora, konzultiraju se sa seoskim mudracem koji im poručuje da je vrijeme za borbu. Predstavnici seljana odlaze preko granice ne bi li pronašli oružje, ali u jednom mirnom američkom gradiću nailaze na Vina (Steve McQueen) i Chrisa (Yul Brynner), dvojicu prijatelja i revolveraša koji ih uvjeravaju da im je pametnije unajmiti ljude koji znaju s oružjem. Njih dvojica okupljaju ekipu od sedam iskusnih revolveraša od kojih većina vjeruje kako će dobiti nagradu ako obrane selo. Oni dolaze među seljane i pokušavaju ih naučiti revolveraškim vještinama istovremeno pripremajući obranu sela.

Sjajna režija prekaljenoga Johna Sturgesa, maestralna glazba Elmera Bernsteina, izvanredna kamera Charlesa Langa te nezaboravni nastupi Yula Brynnera, Stevea McQueena, Roberta Vaughna, Jamesa Coburna, Charlesa Bronsona i drugih tek su neki od razloga zbog čega se tom klasiku uvijek rado vraćamo. “Sedmorica veličanstvenih” dokaz su kako i remake može izgledati veličanstveno.

Goran Čelig