You are currently viewing Godišnjica premijere filma Plaćeni ubojica redatelja Michaela Winnera

Godišnjica premijere filma Plaćeni ubojica redatelja Michaela Winnera

Na današnji dan, 17. studenog 1972. godine u New Yorku premijerno je prikazan film “Plaćeni ubojica” (The Mechanic), izvrsno režiran akcijski triler o profesionalnome ubojici kojega ništa ne može iznenaditi. Jedan je od tridesetak igranih filmova koje je u plodnoj karijeri snimio britansko-američki redatelj Michael Winner (Šaljivci, Općenito neslaganje).

Arthur Bishop (Charles Bronson) plaćeni je ubojica za najsloženije zadaće, u žargonu “mehaničar”. Nakon dugogodišnje besprijekorne karijere sprema se za mirovinu. Upoznavši beskrupuloznoga sina staroga partnera kojega je također bezosjećajno lišio života kada se to od njega zatražilo, mladoga Stevea McKennu (Jan-Michael Vincent), pomišlja kako bi mogao obučiti nasljednika. Prvi zajednički posao, iako ne idealno, prolazi bez većih teškoća. No onda stiže posao koji sa sobom donosi iznenađenje i za učitelja i za njegova učenika…

Britansko-američki redatelj Michael Winner izdvaja se među kolegama golemom radnom energijom koja mu omogućuje ostvarivanje nekoliko projekata godišnje, ali i pitkim, vizualno atraktivnim i dinamičnim stilom pripovijedanja intrigantnih priča u kojima se miješaju akcija, napetost i suzdržani humor. Početkom sedamdesetih odlazi iz Velike Britanije u Hollywood i odmah postiže uspjeh nizom filmova u kojima igraju zvijezde poput Burta Lancastera i Roberta Duvalla (Čovjek zakona) ili Marlona Branda (Oni koji dolaze noću), a u njemu započinje dugu i uspješnu suradnju s Charlesom Bronsonom (Paul Kersey ne oprašta / Death Wish, s nastavcima Ponoćni osvetnik, Vječiti osvetnik).

Bronson je suveren i u Winnerovu uspjelom akcijskom krimiću “The Mechanic”, koji u više od trideset godina od nastanka nije izgubio ništa od svoje prvobitne privlačnosti. Jan-Michael Vincent (Bite the Bullet, Buster and Billie) u ulozi ubojice pripravnika pokazao mu se dostojnim partnerom te najavio dugotrajnu karijeru solidnoga i pouzdanoga glumca.

Goran Čelig