You are currently viewing Godišnjica premijere legendarnog dječjeg pustolovnog filma Kekec Jože Gale

Godišnjica premijere legendarnog dječjeg pustolovnog filma Kekec Jože Gale

Na današnji dan, 21. prosinca 1951. godine u jugoslavenskim se kinima počeo prikazivati legendarni dječji pustolovni film “Kekec”, koji redateljski i scenaristički potpisuje Jože Gale. S Galom scenarij supotpisuje Frane Milčinski. Film je snimljen na 35-milimetarskoj filmskoj vrpci prema trilogiji “Kekec na vučjem tragu” slovenskog pisca Josipa Vandota.

Visoko među alpskim vrhovima u idiličnoj dolini nalazi se malo selo. Nasuprot jedan drugome tamo žive dobri djed Kosobrin i zli samotnjak Bedanec. Hrabri dječak Kekec suprotstavit će se njegovu teroru nad sluškinjom Mojcom…

Prvi je slovenski film koji je dobio međunarodnu filmsku nagradu. To je Zlatni lav u kategoriji filmova za mladež na 16. Venecijanskom filmskom festivalu. I danas je jedan od najomiljenijih slovenskih naslova, zbog čega ne čudi da je dobio i dva nastavka: “Sretno, Kekec” (1963.) i “Kekečeve smicalice” (1968.).

U glavnim smo ulogama gledali Zdenku Logar kao Mojcu, Frane Milčinski (supotpisnik scenarija s Galom) bio je Kosobrin, strašni Bedanec bio je Franc Presetnik, a hrabroga Kekeca glumio je Matija Barl.

Goran Čelig