You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Bogovi su pali na tjeme 2 redatelja Jamieja Uysa

Godišnjica premijere komedije Bogovi su pali na tjeme 2 redatelja Jamieja Uysa

Na današnji dan, 26. srpnja 1989. godine u francuskim je kinima premijerno prikazana komedija “Bogovi su opet pali na tjeme” ili jednostavnije “Bogovi su pali na tjeme 2” (The Gods Must Be Crazy II) redatelja Jamieja Uysa.

Nastavak je imao itekako težak zadatak – ne okaljati ugled izvornika. Uys ga je nadogradio nizom neočekivanijih gegova i ekstremnijim scenama sukoba različitih civilizacija. N!xau je ponovno sjajan u glavnoj ulozi Xixoa. U podjednako kvalitetnom nastavku Uys se opet pokazuje kao dobar pripovjedač, što je izrazito bitno kod priče koja se, poput ove, kreće u više smjerova, i to često brzim tempom karakterističnim za slapstick-komedije.

Bušman Xixo (N!xau) povede svoju dječicu (Eiros i Nadies) u lov u pustinji Kalahari, ali pronalazak mrtvoga slona natjera ih da se raziđu: Xixo odluči pozvati susjednu obitelj da im pomogne pojesti slona, a djecu pošalje kući. Na putu do svoga plemena djeca naiđu na nešto što nikad prije nisu vidjeli – veliki kamion. No jednom kad su se na njega popeli, više nisu mogli sići, jer je kamion krenuo i odmah ubrzao. Vrativši se na mjesto gdje su pronašli slona, Xixo po tragovima shvati da je nešto odvelo njegovu djecu te brzo krene za tragovima. U novoj pustolovini simpatični Bušman opet će upoznati neobične ljude, među kojima i izgubljenu američku odvjetnicu (L. Farugia), dehidriranog lokalnog istraživača (H. Strydom) i dvojicu suprotstavljenih vojnika. Spletom okolnosti svi će se oni morati obračunati s okrutnim zvjerokradicama u čijem su kamionu zatočena Xixova djeca.

Goran Čelig