You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Plaćenik redatelja Georgea Armitagea

Godišnjica premijere komedije Plaćenik redatelja Georgea Armitagea

Na današnji dan, 11. travnja 1997. godine u sjevernoamerička kina puštena je odlična, zabavna crna komedija kod nas prikazana pod nazivom “Plaćenik” (Grosse Pointe Blank) koju je vrlo dobro režirao George Armitage (Miami Blues, The Big Bounce), a to je ujedno i njegov najpoznatiji film.

Godine 2000. film “Plaćenik” biva proglašen jednom od najboljih komedija svih vremena. Priča je to o profesionalnom ubojici koji pokušava ponovo osvojiti bivšu ljubav i shvatiti što želi od života, koja definitivno osvojila i publiku i kritiku.

Šarmantan i uspješan profesionalni ubojica Martin (John Cusak) ima dobar posao – specijaliziran je za atentate. Iako mu izvrsno ide, on počinje shvaćati da takav život nema smisla. U svojoj potrazi za “ispunjenjem i istinom” on se odluči vratiti kući u Grossse Point u Michiganu na desetu godišnjicu mature. Ondje se planira ponovno spetljati s Debbie (Minnie Driver), djevojkom koju je ostavio, i usput izvesti još jedan posao.

Martinova se prošlost i sadašnjost isprepleću kada se pojavi njegov suparnik, Grocer (Dan Aykroyd), koji namjerava uništiti Martinovu budućnost…

Goran Čelig