You are currently viewing Godišnjica premijere komedije As asova redatelja Gérarda Ouryja

Godišnjica premijere komedije As asova redatelja Gérarda Ouryja

Na današnji se dan, 27. listopada 1982. godine počela prikazivati akcijska komedija “As asova” (L’as des as | Ace of Aces), u kojoj je glavnu ulogu odigrao slavni Jean-Paul Belmondo.

Jo Cavalier francuski je pilot, veteran Prvog svjetskog rata, a sada trener francuskog boksačkog tima na Olimpijskim igrama u Berlinu. No upadne u neprilike kada pokuša pomoći židovskom djetetu. Nakon što su ga proveli kroz cijelu Njemačku 1936. godine, bježi u Austriju, gdje na kraju završi u Hitlerovu “Orlovu gnijezdu”…

“As asova” tipičan je eksploatacijski, ali zanimljiv, drag i vrlo popularan film tada velike francuske akcijske zvijezde Jean-Paula Belmonda. Osim njega, u filmu glume i Marie-France Pisier, Günter Meisner, Rachid Ferrache, Frank Hoffman i drugi. Režirao ga je Gérard Oury.

Belmondo u ulozi bivšeg boksačkog prvaka i bivšeg ratnog zrakoplovnog heroja iz Prvog svjetskog rata Joa Cavaliera nije bio samo akter akcijskih prizora, bilo je tu i duhovitih dijaloga. Ostaje u sjećanju primjerice šala u kojoj se simpatični glumac svađa s nacistom koji pokušava govoriti na francuskom jeziku, pri tome obavezno upotrebljavajući glagol na drugome mjestu u rečenici, na što će mu Jo Cavalier reći: “Ne, ne, ne tako. To je isto kao da sam ja tebi rekao ‘Ti glup jesi!’, što je točno, ali i gramatički neispravno!”

Lude i srećom posve nekorektne osamdesete!

Goran Čelig