You are currently viewing Godišnjica premijere filma Zvjezdane staze 7 redatelja Davida Carsona

Godišnjica premijere filma Zvjezdane staze 7 redatelja Davida Carsona

Na današnji dan, 17. studenog 1994. godine u Hollywoodu premijerno je prikazan sedmi nastavak filmske franšize “Star Trek” pod naslovom “Zvjezdane staze VII: Generacije” (Star Trek Generations). U tom smo filmu u Enterpriseu gledali dva kapetana, Kirka i Picarda.

Dvadeset treće stoljeće. Na prvi let novoga međuzvjezdanog broda Enterprise B pozvan je i umirovljeni veteran Zvjezdane flote, legendarni kapetan James T. Kirk (William Shatner) sa svojim časnicima Montgomerryjem Scottom (James Doohan) i Pavelom Chekovom (Walter Koenig). Rutinska pokusna vožnja neočekivano se pretvorila u pogibeljno spašavanje vozila zaglavljenih u golemoj svemirskoj energetskoj vrpci Nexus, prilikom kojega kapetan Kirk nestaje u svemiru. Sedamnaest godina nakon toga kapetan najnovijega Enterprisea s oznakom D Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) spašava s razorene istraživačke postaje elaurionskoga astrofizičara Sorana (Malcolm McDowell). Pritom ne zna da je brodolomac zbog kojega je riskirao vlastiti život i život svoje posade zapravo tvorac monstruoznoga plana kojemu je cilj uništiti milijune života. Kapetan ne zna ni da će mu presudnu pomoć pri zaustavljanju zločinca dati njegov davno iščeznuli kolega…

U priči koju su osmislili Rick Berman, Ronald D. Moore i Brannon Braga, a zasnovanoj na likovima čiji je otac legendarni Gene Roddenberry glumili su Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton, Michael Dorn, Gates McFadden, Marina Sirtis, Malcolm McDowell, James Doohan, Walter Koenig, William Shatner i drugi. Film je dobio nagradu ASCAP 1995. godine, a u dvije kategorije nominiran je za nagradu Saturn i Hugo.

Goran Čelig