You are currently viewing Godišnjica premijere filma Žal britanskog redatelja Dannyja Boylea

Godišnjica premijere filma Žal britanskog redatelja Dannyja Boylea

Na današnji dan, 2. veljače 2000. godine u američkim kinima premijeru je imao film “Žal” (The Beach) britanskog redatelja Dannyja Boylea, čiji je hit “Trainspotting”, baš kao i ostali radovi u dotadašnjoj karijeri (Shallow Grave, A Life Less Ordinary), uvelike odudarao od pristupa američkih producenata. Vjerovalo se da je hollywoodski novac i autorski senzibilitet britanskog filmaša u spoju s DiCaprijevom popularnošću dobitna kombinacija, to više jer se pisanja scenarija prihvatio Boyleov dugogodišnji suradnik John Hodge.

Mladi Amerikanac Richard (L. DiCaprio) putuje jugoistočnom Azijom i zaustavi se nakratko u Bangkoku. U opskurnom hotelu u kojem je odsjeo upozna ekscentričnog Daffyja (Robert Carlyle), koji mu otkrije da se na jednom od tajlandskih otoka krije prekrasna plaža na kojoj se živi kao u raju. Richard sutradan na vratima sobe pronađe Daffyjev zemljovid do tajanstvenog otoka, ali otkriva da je Daffy počinio samoubojstvo. Udruživši se s francuskim ljubavnim parom, Françoise (Virginie Ledoyen) i Étienneom (Guillaume Canet) iz susjedne hotelske sobe, Richard krene put otoka. Nakon napornog puta troje mladih napokon stigne na očaravajuću plažu, shvativši da je otok naseljen. Na otoku žive dvije skupine ljudi: beskrupulozni uzgajivači marihuane i radišni pacifisti koje vodi zagonetna Sal (Tilda Swinton)…

“Sutra ću putovati mnogo milja biciklom”, kaže to na manje-više tečnom hrvatskom glumački superstar Leonardo DiCaprio (Uhvati me ako možeš, The Aviator) u filmu “Žal”. Hrvatskim naime pokušava govoriti neobična zajednica naseljenika na rajskom otoku u jugoistočnoj Aziji na kojem se odvija radnja ove pustolovne drame snimljene prema hit-romanu britanskog autora Alexa Garlanda. Proputovavši u ranoj mladosti Aziju od Indije do Filipina, Garland je kao dvadesetsedmogodišnjak 1997. objavio debitantski roman The Beach, koji su uspoređivali s klasikom Gospodar muha nobelovca Williama Goldinga. I dok je Golding u svojoj knjizi opisao dinamiku izolirane skupine djece koja malo-pomalo tonu u predcivilizacijsko barbarstvo, Garland je krenuo u suprotnom smjeru. Njegovi su junaci mladići i djevojke koji se dobrovoljno odriču zapadne civilizacije i na zabačenom otoku ispred Tajlanda grade vlastitu inačicu beskonfliktnog društva.

Film je sniman na očaravajućim lokacijama tajlandskog otoka Phi Phi Leha, pri čemu su ekološke udruge prosvjedovale protiv niza scenografskih intervencija.

“Žal” je potvrdio zvjezdani status Leonarda DiCaprija te još jednom skrenuo pozornost na dvoje izvrsnih britanskih glumaca, T. Swinton (Orlando, Ljubav bez izlaza) i R. Carlylea (Skidajte se do kraja, Svijet nije dovoljan). Uvršten je u službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2000. godine. Rajske vizure tajlandskog otoka iz tog filma više se ne mogu vidjeti jer je i on krajem 2004. poharan cunamijem.

Goran Čelig