You are currently viewing Godišnjica premijere filmskog spektakla Bande New Yorka Martina Scorsesea

Godišnjica premijere filmskog spektakla Bande New Yorka Martina Scorsesea

Na današnji dan, 9. prosinca 2002. godine u New Yorku održana je premijera filmskog spektakla Martina Scorsesea “Bande New Yorka” (Gangs of New York).

Povijesni kriminalistički film o krvavim borbama bandi za prevlast u New Yorku u doba američkoga Građanskog rata “Bande New Yorka” adaptacija je djela Herberta Asburyja, koje je nastalo prema navodno istinitom događaju. Bio je nominiran za nekoliko Oscara, među ostalim i za najbolji film i režiju. Redatelj Martin Scorsese dobar je dio svog opusa posvetio prikazu kriminala u rodnom New Yorku (Ulice zla, Dobri momci), a ovaj film prvi je takve tematike s radnjom smještenom u prošlosti.

Područje New Yorka, šezdesete godine 19. stoljeća. Amsterdam Vallon (Leonrado DiCaprio), mladić irskog podrijetla, dolazi u zloglasnu četvrt Five Points ne bi li osvetio svog oca Priesta Vallona (Liam Neeson), koji je bio vođa bande irskih doseljenika, a ubijen je prije šesnaest godina. Amsterdamova je meta Bill The Butcher (Daniel Day-Lewis), nemilosrdni vođa bande Domorodaca, osobito netrpeljiv prema imigrantima. Da bi mu se što više približio, Vallon pristupa Butcherovoj bandi, zadobiva njegovo povjerenje, zaljubi se u njegovu štićenicu Jenny (Cameron Diaz) i čeka svoju priliku…

Goran Čelig