You are currently viewing Godišnjica premijere filma Vrtoglavica Alfreda Hitchcocka

Godišnjica premijere filma Vrtoglavica Alfreda Hitchcocka

Na današnji dan, 9. svibnja 1958. godine u San Franciscu održana je premijera čuvenog Hitchcockova filma “Vrtoglavica” (Vertigo). Film je u redovnu kinudistribuciju krenuo 28. svibnja iste godine.

“Vrtoglavica” je impresivna psihološka triler-drama nominirana za Oscara za najbolji zvuk i scenografiju te nagrađena na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu. Općenito se svrstava među najuspjelije i najutjecajnije filmove legendarnog majstora Alfreda Hitchcocka, filmaša kojemu je nakon šest neuspjelih nominacija za Oscara 1968. godine dodijeljena počasna Akademijina nagrada Irving G. Thalberg.

Emotivnog Johna Scottieja Fergusona (J. Stewart), nekad sposobnog detektiva iz San Francisca, još uvijek progone sjećanja na tragediju koja se zbila tijekom noćne potjere za jednim zločincem. Loveći kriminalca koji je bježao preko gradskih krovova, John se u trenutku nepažnje poskliznuo i, želeći izbjeći pad u smrt, posljednjim atomima snage uhvatio za oluk. Pokušavajući mu pomoći, jedan se policajac tada previše nagnuo i poginuo pri padu sa zgrade. Nakon tog događaja John se počeo panično bojati visine te se, mučen osjećajem krivnje, odlučio povući iz službe.

Opuštajući se u društvu romantične slikarice Marjorie Midge Wood (B. B. Geddes), najbolje prijateljice koja je u njega platonski zaljubljena, John tjeran znatiželjom pristane pomoći starom prijatelju Gavinu Elsteru (T. Helmore), vlasniku brodogradilišta, čija senzibilna supruga Madeleine (K. Novak) pati od neobičnog psihičkog poremećaja. Madeleine često izgubi osjećaj za vrijeme te zna sate provesti u lutanju gradom ili pomnom promatranju jedne slike u muzeju. U tome ne bi bilo ništa čudno da odnedavno ne pati od amnezije zbog koje se tih sati uopće ne sjeća. Zabrinut za suprugu, Gavin uspije Johna nagovoriti da je neko vrijeme prati te ga detaljno izvijesti o bilo čemu neobičnom. A kad prvi put ugleda Madeleine, Johna će atraktivna i profinjena plavuša smjesta privući. Slijedeći je iz dana u dan, postupno će shvatiti da je ona opsjednuta tragičnom sudbinom privlačne Carlotte, djevojke koja je u dobi od 26 godina počinila samoubojstvo, i čija je ljepota ovjekovječena na portretu u muzeju.

Nedugo nakon što dozna da je Carlotta sahranjena na malom groblju podno zvonika stare španjolske misije, John će u posljednjem trenutku spasiti Madeleine prilikom njezina pokušaja samoubojstva skokom u more. Zbliživši se s nesretnom ženom, John će zaključiti da se među njima rodila neobična ljubavna veza, ali i prekasno shvatiti da je Madeleine odlučila opet pokušati samoubojstvo skokom s crkvenog zvonika…

“Vrtoglavica” je kompleksna, tjeskobna, izuzetno dojmljiva i sugestivna ekranizacija hvaljenoga krimića “D’entre les morts” Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca, glasovita francuskog spisateljskog dvojca za čijim su romanima filmski producenti i redatelji često posezali. Hitchcockov je film maestralno režirana, iznimno slojevita i mnogoznačna karakterna studija, uznemirujuće ostvarenje polaganog tempa i svojevrsno slobodno čitanje grčkog mita o Orfeju i Euridiki, u kojem redatelj temeljito i kirurški precizno pokazuje kako se ljubav i strast mogu upotrijebiti kao oružja manipulacije i zločina. Priču filma smjestio je na strme ulice San Francisca, grada na američkoj zapadnoj obali koji se zahvaljujući magličastoj i snolikoj fotografiji Roberta Burksa, snimatelja nagrađenog Oscarom upravo za rad na Hitchevu filmu “Drž’te lopova”, pa se doima poput nekog europskog velegrada. Hitchcock se vješto poigrava očekivanjima gledatelja, intrigantno umnaža motiv dvostrukih identiteta i često briše granicu između sna i jave.

“Vrtoglavica” je tijekom proteklih pedesetak godina snažno utjecala na djela brojnih redatelja, a osobito na radove francuskih novovalovaca poput Françoisa Truffauta (Sirena s Mississippija) i Alaina Resnaisa (Prošle godine u Marienbadu), koji su u svojim filmovima Hitchcocku često odavali počast. Dok u glavnoj ulozi gledamo izvrsnog Jamesa Stewarta, glumca koji je od pet oskarovskih nominacija potvrdio onu za glavnu ulogu u snažnoj drami “Philadelphijska priča”, njegova je partnerica atraktivna Kim Novak. Uobičajeno impresivnu filmsku glazbu potpisuje Hitchcockov stalni suradnik, oskarovac Bernard Hermann.

Goran Čelig