You are currently viewing Godišnjica premijere filma Vitez tame Christophera Nolana

Godišnjica premijere filma Vitez tame Christophera Nolana

Na današnji dan, 14. srpnja 2008. godine gledatelji u New Yorku te u Argentini (Buenos Aires) pretpremijerno su mogli vidjeti “Viteza tame” (The Dark Knight) redatelja Christophera Nolana.

Dok s policijskim poručnikom Jamesom Gordonom i vjernim batlerom Alfredom vjeruje da je kao zakrabuljeni zaštitnik Gotham Cityja Batman uz pomoć odvažnog tužitelja Harveyja Denta uspio suzbiti gradski kriminal, milijarder Bruce Wayne i ne sluti da podzemlje postupno preuzima novi ekscentrični zlikovac, psihotični pljačkaš i ubojica zvan Joker. Kad zagonetni i manijakalni Joker preko dvojice mafijaških šefova i niza pljački i ubojstava odluči preuzeti nadzor nad Gothamom, u životnoj će se opasnosti naći poručnik Gordon, tužitelj Dent, Batmanova bivša draga, a sad Dentova djevojka i pomoćnica Rachel Dawes, ali i svi građani Gothama. Dok nasilje u Gothamu eskalira te dok Joker smišlja sve složenije i dijaboličnije akcije, Wayne će početi shvaćati da se kao Batman susreće s možda najvećim izazovom u superherojskoj karijeri…

Godine 2008. od osam nominacija za Oscara, uključujući i one za najbolju fotografiju, montažu i vizualne efekte, nagrađena pozlaćenim Akademijinim statuama u kategorijama najbolje sporedne muške uloge (Heath Ledger, postumno) i montaže zvuka te godinu potom od osam nominacija za najprestižniju britansku filmsku nagradu BAFTA ovjenčana onom također u kategoriji najboljega sporednoga glumca, akcijska drama suscenarista i redatelja Christophera Nolana drugi je segment njegove kultne trilogije o Batmanu, maskiranom zaštitniku Gotham Cityja. Temeljen na izvornim likovima Boba Kanea iz stripova izdavačke kuće DC Comics, “Vitez tame” film je za koji je Nolan nadahnuće pronašao i u kultnim stripovima “Smrtonosni vic” Alana Moorea i Briana Bollanda te u serijalu “Batman: Duga Noć vještica” Jepha Loeba i Tima Salea. Za ulogu Jokera sjajni Heath Ledger postumno je nagrađen Zlatnim globusom, a glazba Hansa Zimmera i Jamesa Newtona Howarda u sklopu dodjele nagrade BAFTA osvojila je i nominaciju za britansku nagradu Anthony Asquith.

Riječ je o inteligentnom, promišljenom i vrlo mračnom poglavlju priče o Batmanu u kojem Nolan, zajedno s bratom Jonathanom kao suscenaristom, naglašava intrigantna psihološka stanja protagonista i važnijih sporednih likova, njihove egzistencijalne dvojbe i dostatno kompleksne međuodnose, kao i mitsku dimenziju Batmana. Za razliku od filma “Batman: Početak”, u kojem je režija akcijskih sekvencija bila ponešto kruta i nezgrapna, Nolan ovaj put izuzetno spretno režira i vrlo dinamične i uzbudljive akcijske sekvencije, gledateljima nudeći dojmljivu porciju mraka, tjeskobe, pesimizma i mizantropije.

Uz efektnu moralku u završnici, valja izdvojiti i impresivnu ulogu pokojnog Heatha Ledgera (Planina Brokeback), kojem su zasluženo pripale sve nagrade koje je postumno osvojio, kao i ironičan nastup velikog Michaela Cainea u među fanovima stripova i filmova vrlo važnoj, pa i kultnoj ulozi batlera Alfreda. Cjelina nije bez nedostataka jer je posrijedi predugo i stilski ne sasvim ujednačeno i zaokruženo ostvarenje u kojem prečesto biva variran motiv talačke krize i koje sadrži poneki akcijski cliffhanger previše. Valja dodati i da je završna transformacija lika Harveyja Denta pomalo ishitrena i ne posve uvjerljiva.

Goran Čelig