You are currently viewing Godišnjica premijere filma Vatrena lisica Clinta Eastwooda

Godišnjica premijere filma Vatrena lisica Clinta Eastwooda

Na današnji dan, 14. lipnja 1982. godine u New Yorku održana je premijera filma “Vatrena lisica” (Firefox), temeljenog na bestseleru Craiga Thomasa.

“Vatrena lisica” i danas je iznimno uzbudljiv akcijski triler koji je te 1982. godine, kada je snimljen, predstavljao jednog od prvih navjestitelja žanra tehnološkog trilera, koji se punom snagom razvio u desetljećima koja su uslijedila. Legendarni Clint Eastwood, u dvostrukoj ulozi redatelja i glavnoga lika, prikovat će nas za ekran u tom odličnom trileru iz vremena hladnog rata, a osim Eastwooda, u njemu glume Freddie Jones, David Huffman, Warren Clarke, Donald Lacey, Kenneth Colley, Klaus Löwitsch, Nigel Hawthorne, Stefan Schnabel, Thomas Hill, Curt Lowens, Clive Merrison, Kai Wulff, Dimitra Arliss i mnogi drugi.

Mitchell Gant (Clint Eastwood), nekoć jedan od najboljih američkih vojnih pilota, ali sada u mirovini zbog trauma uzrokovanih zatočeništvom u logoru Vijetkonga, pozvan je u novu NATO misiju za koju se čini da ne pruža mogućnosti sretnog povratka. Sovjeti su konstruirali novi avion, nevidljiv radarima i sposoban letjeti dotad nepostignutim brzinama, zbog čega snage NATO-a pretpostavljaju da bi moderna letjelica mogla biti iskorištena u ratne svrhe. Kako bi upravljao tim avionom, pilot mora odjenuti posebno odijelo za podnošenje tlaka i gravitacijske sile, a jedini pilot čija fizička građa odgovara onoj ruskog pilota Jurija Voskova upravo je Gant, koji ima naredbu ukrasti avion i odvesti ga na sigurno…

Clint Eastwood u ulozi pilota na samoubilačkom zadatku nastavlja niz neustrašivih i prekaljenih profesionalaca koji su spremni na sve kako bi obavili zadatak, a u redateljskoj stolici jasno pokazuje kako će se za nekoliko filmova razviti u jednog od najboljih holivudskih redatelja.

Goran Čelig