You are currently viewing Godišnjica premijere filma Bourneov identitet redatelja Douga Limana

Godišnjica premijere filma Bourneov identitet redatelja Douga Limana

Na današnji je dan, 6. lipnja 2002. godine u Los Angelesu održana premijera pomalo neočekivanog hita “Bourneov identitet” (The Bourne Identity), eksplozivnog akcijskog trilera sa sjajnim Mattom Damonom i Frankom Potente u glavnim ulogama, utemeljen na jednom od najuspješnijih romana svih vremena proslavljenog Roberta Ludluma.

Film je osvojio nagradu Taurus 2003. godine, a nominiran je dvostruko za nagradu Golden Reel i nagradu Saturn.

Nakon što ga slučajno pronađu i spase ribari, ranjeni čovjek ne sjeća se ni tko je ni kako je dospio u more. S vremenom se počinje prisjećati pojedinosti iz svog života poput toga da posjeduje račun u švicarskoj banci, a uskoro se sjeti i da se zove Jason Bourne (M. Damon). No još mu uvijek nije jasno što kod njega rade pištolj i krivotvorena putovnica. Stoga Bourne krene sa svojom novom prijateljicom Marie (F. Potente) u potragu za odgovorima na pitanja. Stvari će se zakomplicirati kada shvati da nekim opasnim ljudima nije drago što je živ…

“Bourneov identitet” izvrstan je špijunski film pun odlično režiranih akcijskih scena te napete i originalne priče o tajnom agentu koji tražeći zaboravljeni identitet putuje po europskim državama i uspješno odolijeva neprijateljima koji ga žele smaknuti.

Baziran (iako s mnogo scenarističkih izmjena) na istoimenom romanu poznatoga pisca Roberta Ludluma, “Bourneov identitet” već je bio uspješno televizijski ekraniziran 1988. (glumio ga je Richard Chamberlain), ali ovaj film iz 2002. godine svejedno je postigao priličan komercijalni uspjeh. Nakon njega su i sljedeća dva nastavka s istim glumcima ugledala svjetlo dana, “Bourneova nadmoć” (2004.) i “Bourneov ultimatum” (2007.), koje je režirao veteran Paul Greengrass, a u sva tri naslovnu ulogu tumači uvijek izvrstan Matt Damon.

Dakako da ni tu nije bio kraj uspješnoj franšizi budući da imamo još dva filma s Bourneom u naslovu, “Bourneovo naslijeđe” (2012.) i “Jason Bourne” (2016.).

Goran Čelig