You are currently viewing Godišnjica premijere filma Trgovci 2 redatelja Kevina Smitha

Godišnjica premijere filma Trgovci 2 redatelja Kevina Smitha

Na današnji dan, 26. svibnja 2006. godine na filmskom festivalu u Cannesu održana je premijera filma “Trgovci 2” (Clerks II) redatelja, scenarista i glumca Kevina Smitha.

U kultnom izvorniku nastalom ranih devedesetih najbolji prijatelji Dante Hicks (Brian O’Halloran) i Randal Graves (Jeff Anderson) bili su trgovci u malom šoping-centru, a u novom filmu pratimo promjene koje su zadesile glavne junake na poslu, u ljubavi i životnoj filozofiji. Dante i Randal, koji sada rade u svijetu fast-fooda, uspjeli su zadržati, pa i izoštriti žustru vještinu zafrkavanja mušterija, prepunu vulgarnosti. No suočavaju se s novim, šokantnim životnim izazovima kao što su brak, napuštanje New Jerseyja i pronalaženje novog posla.

Iza pulta, gdje su ostali zaposlenici, “über-kreten” Elias (Trevor Ferhman) i seksepilna menadžerica Becky (Rosario Dawson), Dante i Randal na nenadmašivo bespoštedan način vrijeđaju sve i svakoga tko naruči barem pržene krumpiriće. No kada Dante objavi da napušta Jersey zauvijek i da će oženiti Emmu Bunting (Jennifer Schwalbach), Randal smišlja oproštajnu zabavu koja će naposljetku privući policiju, vatrogasce i moguće proteste PETA-e te istodobno zauvijek promijeniti njihove živote…

Godine 1994. rođena su dva (anti)junaka tzv. kulture “iza pulta”, mini-mart trgovci Dante Hicks i Randal Graves. Njihove grube pustolovine i podrugljivi pogledi na moderni svijet doveli su do debitantske hit-komedije Kevina Smitha “Trgovci”, koja je u pop-kulturi zauzela važno mjesto. No sve se mijenja, pa tako i oni koji nikada ne žele odrasti. Smith je stvorio potpuno novo i drugačije poglavlje u životima Randalla i Dantea upuštajući se u putovanje kroz njihovo prijateljstvo i velike nagle promjene u “Trgovcima II”.

Iako se Smith brinuo da bi poigravanje s likovima koje su mnogi zavoljeli moglo biti rizično, nije se mogao prestati baviti mišlju što se dogodilo Dantru i Randalu – posebice jer je i sam ušao u tridesete godine, koje su mu donijele određene promjene. Dantea i Randala vidio je u novoj priči – kao dva tridesetogodišnja zabušanta koji su smislili način kako spojiti što manje posla sa što više zabave, ali iznenada se suočavaju s nečim čega do sada nije bilo, zrelošću.

Goran Čelig